Hlavní obsah
Umění a zábava

Jeden z největších hitů natočila Iveta Bartošová na Kubě jako duet: Jedná se o unikátní nahrávku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Iveta Bartošová je známá jako princezna české populární hudby. Přestože už deset let není mezi námi, její písně žijí v paměti fanoušků dodnes. A patří k nim i jeden z jejich největších hitů. Tichá píseň.

Článek

Když v roce 1985 zemřel pěvecký a životní partner Ivety Bartošové, Petr Sepeši, byla to pro zpěvačku rána, ze které se vzpamatovávala několik měsíců. Když se pak vrátila na hudební scénu, její kroky směřovaly nejprve do skupiny Balet, záhy se ale nechala zlákat slávou Kroků Františka Janečka, ve kterých začínal i Michal David. Nakonec skončila v Orchestru Ladislava Štaidla

A právě v Orchestru Ladislava Štaidla se Iveta seznámila s nadějným hudebníkem Michalem Penkem, se kterým nazpívala řadu duetů. Jejich vztah ale nebyl pouze pracovní. Brzy mezi nimi totiž přeskočila jiskra. Partnerství mezi nimi sice netrvalo příliš dlouho, za to bylo velmi intenzivní. Prožili spolu jen sedm měsíců, už po třech měsících spolu ale začali bydlet. A v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že společně skončí u oltáře, jak sám zpěvák později přiznal. Vztah ale nevydržel Penkovu přehnanou žárlivost a rozpadl se.

Kromě toho, že Michal Penk nazpíval s Ivetou hned několik duetů, složil jí také jeden z největších hitů její kariéry. Tichou píseň. Tu Iveta zpívala na svých koncertem až do své smrti v roce 2014. Její fanoušci ji prostě milovali. Byla něžná a dávala mladé zpěvačce velký prostor k vyniknutí jejího jedinečného hlasu.

Málokdo už ale ví, že tato píseň posloužila tomuto páru i jako duet. Existuje totiž verze, ve které se pěveckých partů zhostili oba zpěváci. A z písně, kterou jsme tak všichni znali, jako jeden z nejvýraznějších hitů Ivetiny kariéry, se stal krásný milostný duet, kde Ivetin křišťálový hlas doplnil autentický Penkův přednes.

K písni vznikl v roce 1988 i videoklip, který se celý natáčel na Kubě. Tento ostrovní stát totiž patřil ke spřáteleným zemím, kam bylo možné za jistých okolností vycestovat i za komunistického režimu. V klipu tak můžeme obdivovat krásu tamního moře či historických budov. Klip jako by byl cestopisem společného výletu Bartošové a Penka. Přibližuje nám jejich poznávání ostrova i místních obyvatel.

Iveta Bartošová po rozchodu s Penkem našla útěchu v náruči Ladislava Štaidla, její bývalý partner ale propadl drogám, které mu poznamenaly celý život. Dnes už na nich ale zpěvák závislý není a pomalu se vrací na českou hudební scénu.

Tichá píseň nazpívaná jako duet je krásnou připomínkou šťastného období Ivetina života a připomíná nám začátky této velké hvězdy českého hudebního nebe, která ke konci své kariéry našla útěchu v lécích a alkoholu. Z této závislosti se ale dostat nedokázala a rozhodla se dobrovolně opustit tento svět. Je tomu už deset let, avšak její písně zůstávají nesmrtelné.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Michal Penk

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz