Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Hrzán: Slavnému herci se stal osudným pád z pátého patra, když šplhal po budově za milenkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Donald Judge / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Socha Jiřího Hrzána v Táboře

Jméno Jiřího Hrzána je spojováno nejen s mnoha filmovými a divadelními rolemi, věnoval se totiž i zpěvu a byl skvělým bavičem. Národ ho miloval, ale osud k němu nebyl milosrdný. Zemřel v 41 letech.

Článek

Jiří Hrzán se narodil v roce 1939 v Táboře. Jeho otcem byl slavný tamní zahradník a mladý Jiří byl jeho nejmladším čtvrtým potomkem. Nejprve vynikal ve sportu, který doslova miloval. Hrával fotbal, volejbal, hokej i házenou, jeho největší láskou však byla atletika. I přesto se rozhodl pro divadelní dráhu a nastoupil už při svém studiu na gymnáziu do místního táborského divadla. Po maturitě pak pro něj byla jasnou volbou DAMU. Na tu se ale nedostal.

Přestože to vypadalo jako konec velkého snu, Hrzánův talent zaujal Emila Františka Buriana a herec tak dostal své první pražské angažmá v Divadelním studiu v Praze. Další rok se podařilo i přijetí na DAMU, kterou Hrzán úspěšně absolvoval.

Jeho talent, který mělo mnoho lidí možnost spatřit právě na divadle, mu otevřel dveře i do světa filmu. K němu se dostal v roce 1967, kdy se mu naskytla jedinečná příležitost zahrát si v legendárním filmu Svatba jako řemen. Pak už se mu nabídky na další role jen hrnuly. Režiséři často využívali jeho drobného handicapu, kterým bylo občané koktání.

Následovaly role, které z něj udělaly hvězdu první velikosti. Slaměný klobouk, Drahé tety a já nebo Pane, vy jste vdova!je jen malý výčet jeho slavných filmových rolí, ve kterých podal Hrzán nezapomenutelný herecký výkon. Jeho role byly v převážné většině komediální nebo tragikomické, ztvárnil ale i několik vážných rolí, a i tam ukázal svůj jedinečný talent.

Osudnou se mu stala láska k výškám. Hrzán rád šplhal po všem, po čem se jen šplhat dalo. Byl velmi mrštný a obratný. V 70. letech se ale při svém pobytu v Ostravě rozhodl, že vyšplhá po fasádě hotelu do pokoje krásné Milušky Voborníkové. Jenže z více než dvaceti metrů spadl dolů na chodník. Sice se mu nic vážného nestalo, ale utrpěla tím jeho pověst. Dostal výpověď z Činoherního klubu a byl to postupný konec jeho kariéry.

Následovaly už jen vystoupení na estrádách nejrůznějšího druhu v kulturních domech po celé republice. A na to nebyl Hrzán zvyklý. Jeho kariérní pád ho nakonec dohnal až k alkoholu. Na konci sedmdesátých let však přišla nabídka od Juraje Herze na film Buldoci a třešně, kterou Hrzán i přes nevalnou kvalitu scénáře přijal. Už ho ale nedotočil. Když jednoho dne nedorazil na natáčení, nikdo ještě netušil, co strašného se mu stalo.

Na vině byl alkohol. Hrzán se v noci opil a snažil se dozvonit na jednu ze svých milenek, ta mu ale neotevírala. Pojala ho nesmírná žárlivost, která ho v souvislosti s ženami provázela celý život. A právě proto se rozhodl, že se přesvědčí na vlastní oči. I přes pád, který se mu stal několik let předtím v Ostravě, začal šplhat do pátého patra domu, ve kterém bydlela. Jenže mu to uklouzlo a opět spadl. Tentokrát byla ale jeho zranění velmi vážná.

Za dva dny obletěla Československo smutná zpráva. Jiří Hrzán podlehl svým zraněním způsobeným ošklivým pádem a opustil tento svět ve svých 41 letech. Zůstaly tu po něm dvě dcery, Barbora a Tereza. Mladší Tereza se věnuje výtvarnictví, ale z Barbory se stala po vzoru svého otce úspěšný herečka.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz