Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Štaidl: Předčasná smrt nadějného textaře a hudebníka zasáhla celý český šoubyznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josefoes / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jiří Štaidl (úplně vpravo)

Mladá generace si na něj dnes už možná ani nevzpomene. V paměti nám totiž zní jen jméno jeho bratra Ladislava Štaidla, hudebního magnáta a dlouholetého partnera kontroverzní popové princezny Ivety Bartošové.

Článek

Jiří Štaidl se narodil v roce 1943 a byl tedy o dva roky starší než jeho slavnější bratr Ladislav. Jeho umělecká dráha se začala v roce 1963, kdy spolu s bratrem hrál v hudebním divadle Semafor. A právě díky tomuto angažmá se seznámil i se stoupající hvězdou české popové hudby, Karlem Gottem. Už o dva roky později měli tito tři pánové vlastní malé divadlo, kde Jiří Štaidl napsal několik povídek a působil tam jako umělecký vedoucí.

Největší vášní Jiřího Štaidla ale bylo komponování textů k novým českým písním či k přejatým zahraniční písním pro české interprety. Mezi jeho blízké spolupracovníky patřil například i jeden z nejlepších českých hudebních skladatelů druhé poloviny 20. století, Karel Svoboda. Právě s ním složili za pouhou hodinu a půl pro Karla Gotta jeho největší hit přeložený do několika desítek světových jazyků, Lady Carneval.

Hudebních textů ale napsal kolem dvou stovek. Mezi ty nejznámější patří určitě Gottovy písně Cesta rájem, C´est la vie, Hej páni konšelé, Kávu si osladím, Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, Láska bláznivá nebo Mistrál. Skládal ale i pro jiné interprety. I dnes bude znát prakticky každý texty hitů jako Pátá nebo Lásko má, já stůňu. A určitě by těch textů napsal mnohem víc, kdyby jeho život tak tragicky nevyhasl, když mu bylo pouhých 30 let.

Jiří Štaidl si totiž užíval života. Miloval ženy, rychlá auta i alkohol. Prožil románek i s Ivanou Zelníčkovou, kterou dnes známe spíše pod jménem Ivana Trumpová. Jeho velkou láskou ale byla slavná československá krasobruslařka Hana Mašková. Osud jim však štěstí nedopřál. Hana zemřela v roce 1972 při přejezdu z Paříže do Tours, kde vystupovala v lední revue Holiday on Ice. Vůz, ve kterém Hana jela, se srazil s vojenským náklaďákem. Pro Štaidla to byla velká rána, se kterou se jen těžko vyrovnával, přestože v době smrti Hany Maškové spolu již nechodili.

Právě smrt Maškové způsobila u Štaidla těžké deprese, které zaháněl tím, že ještě více pil. A to se mu stalo osudným. Jeho záliba v rychlých autech v kombinaci s alkoholem nemohla dopadnout dobře. Toho osudného dne mu vjel do cesty nákladní vůz, Štaidl ale místo toho, aby zabrzdil, snažil se vozu vyhnout. Auta se ale srazila a jeho vůz skončil na boku. Dívce, kterou tehdy vezl, se nestalo nic vážného, on ale prolétl čelním sklem, narazil do svodidel a na místě byl mrtvý.

9. října 1973 na silnici u Říčan vyhasl život mladého chlapce, který měl před sebou velkou budoucnost. Byl jedním z nejlepších textařů, jaké jsme v té době měli. Karel Gott i Karel Svoboda toho dne přišli o jednoho z nejbližších přátel a kolegů. Smrt Jiřího Štaidla silně zasáhla i jeho bratra Ladislava.

Nyní jsou oba bratři spolu pohřbeni ve společném hrobě na pražských Olšanských hřbitovech.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz