Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Gott se jako soutěžící zúčastnil Eurovize. Nereprezentoval ale Československo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Magnussen, Friedrich / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Autogramiáda Karla Gotta v roce 1969

Každý Čech zná Karla Gotta i jeho písně, přestože nikdy nemusel být jeho fanouškem. Nejoceňovanější český zpěvák ovlivnil hned několik generací. Málokdo ale ví, že se účastnil i Eurovize a skončil v první dvacítce.

Článek

Karel Gott je legendou české populární hudby. Počátky jeho hudební kariéry sahají až do 50. let, kdy se přihlásil do soutěže amatérských zpěváků. Tenkrát ještě pod pseudonymem. Cesta ke Zlatému slavíkovi ale byla ještě dlouhá. Vystupoval nejprve v kavárnách, protože měl stále civilní zaměstnání. Profesionální dráze se věnoval až od roku 1960. Svého prvního Zlatého slavíka pak získal v roce 1963.

Mistr nebyl zbožňován a obdivován pouze českými a slovenskými fanoušky, jeho věhlas se dostal i za hranice tehdejšího Československa. Milovali ho i lidé v německy mluvících zemích, zejména v Německu, ale úspěchy zažíval i v Rakousku, v Belgii či ve Švýcarsku. Když v roce 1968 zazpíval hit, který mu složil Karel Svoboda, s názvem Lady Carneval na karnevalu v Riu de Janeiru, byl doslova zaplaven ovacemi. Píseň pak byla přeložena do třinácti jazyků. V témže roce se mu ale naskytla ještě jedna vzácná příležitost, o které však málokterý Čech ví. Karel Gott se zúčastnil Eurovize.

Eurovision Song Contest je hudební soutěž, která se odehrává každoročně napříč Evropou již od roku 1956. Karel Gott se jí zúčastnil v pro Čechy kritickém roce 1968. Ale nereprezentoval náš stát. Zúčastnil se jí totiž s písní Tausend Fenster, kterou pro něj složil Udo Jürgens, pod vlajkou Rakouska. Udo Jürgens byl v té době jedním z nejoblíbenějších zpěváku a skladatelů rakouské popmusic. Skládal jeden hit za druhým a pravidelně se umisťoval na předních příčkách tamních hitparád. Možnost s ním spolupracovat považoval Karel Gott za velkou čest.

Skončil sice až na třináctém místě, ale pro mladého Gotta to byl tenkrát velký úspěch. Účast v Eurovizi byla právě tím momentem, který ještě zvýšil jeho popularitu v germanofonních zemích. Od té chvíle byl skutečnou evropskou hvězdou.

Karel Gott byl tak historicky prvním Čechem, který se soutěže zúčastnil, přestože to nebylo pod českou vlajkou. Česko čekala ještě dlouhá cesta, než se mohlo soutěže poprvé zúčastnit. Stalo se tak až v roce 2007. Tehdy se na Eurovizi vydala rocková skupina Kabát. Úspěch se však nekonal. Kapela skončila v semifinále. Stejně tak Tereza Kerndlová o rok později a skupina Gipsy.cz v roce 2009. Pak se Česko z Eurovize na čas stáhlo.

V roce 2016 se Česko poprvé v zastoupení Gabriely Gunčíkové probojovalo do velkého finále. Gabriela Gunčíková však skončila na 25. místě. Největší úspěch zažilo Česko v roce 2018, kdy se do velkého finále probojoval zpěvák Mikolas Josef, který celkově obsadil šesté místo. Pak už následovalo jen finálové 11. místo skupiny Lake Malawi v roce 2019 a 10. místo v roce 2023 nám vyzpívala skupina Vesna.

Česko tedy žádných závratných výsledků na Eurovizi nedosáhlo. Karlu Gottovi však bude navždy patřit jeho malé prvenství.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz