Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Hynek Máchá svou ženu sexuálně týral a ponižoval. Romantická byla jen jeho díla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Karel Hynek Mácha je jedním z nejvýznamnějších básníků 19. století. Jeho díla jsou synonymem romantiky. Báseň Máj zná asi každý a žasne nad jeho citlivostí. Jenže soukromý život Karla Hynka Máchy byl plný perverzností.

Článek

Když se ve škole povinně čte báseň Máj a interpretují se její verše, vyplývá z toho Karel Hynek Mácha jako romantik tělem i duší. Ve školách se často probírá i jeho osobní život. Chodil pěšky i desítky kilometrů, aby mohl spatřit svou vyvolenou, Eleonorou Šomkovou.

Romantiku, o které píše ve svých dílech, jí ale nedopřál. Říkával ji Lori a seznámil se s ní, když jí bylo 17 let. Pocházela z velmi chudé a početné rodiny, takže museli obracet každou korunu. Seznámením s Máchou na jednom ochotnickém představení jí otevřelo brány do zcela jiného světa. Nebyla vzdělaná a najednou se pohybovala ve společnosti těch největších obrozenců doby. I tato intelektuální společnost jí dala pocit výjimečnosti a ona podlehla.

Karel Hynek Mácha ale nebyl ve skutečném životě romantik. Nehledal krásu skrytou za platonickou láskou, ale zajímaly ho především fyzické činnosti spojené se sexem. Vedl si deníky, kam si toto všechno zapisoval. Jistě v té době netušil, že jeho pozdější sláva poroste do takových výšin, že jeho deníky budou literární vědce velmi zajímat.

Krátce po seznámí spolu tito dva začali žít, ale svazek nebyl zpečetěn svatbou. Karel Hynek Mácha se ke své partnerce choval velmi majetnicky. Zamykal ji doma, zakazoval jí se vídat s cizími lidmi. Vadilo mu i to, že Lori neuměla dobře česky. Neochotu se češtině učit jí vyčítal. Byl přece jen známým básníkem a stýkal se s největšími obrozenci.

Ve svých denících až nechutně popisuje, jaké sexuální prakticky s ní prováděl a že to Lori někdy hodně bolelo. Když pak ale otěhotněla, měl jejich společný plod za výsledek Loriiny nevěry. Násilím ji donutil přísahat nad hrobem její matky, že je dítě skutečně jeho. Hádkami a tímto chováním ji způsoboval stres, který pro těhotnou ženu není ze zdravotního hlediska vůbec příznivý.

Když se s těhotenstvím smířil, trval na tom, že to bude chlapec. Dívku razantně odmítal a jejím narozením opovrhoval. 2. října 1836 se jim skutečně narodil chlapec, který dostal jméno Ludvík. Krátce po porodu ale nechal Karel Hynek Mácha svou Lori doma samotnou s novorozencem a odjel za prací do Litoměřic.

Vrátil se, až když dostal zprávu o tom, že jeho syn onemocněl. To bylo poslední setkání Lori s Máchou. Krátce na to se totiž při hašení požáru Mácha nakazil bacilem cholery. Nedlouho poté zemřel ve věku nedožitých 26 let, měsíc po narození svého syna.

Ke svatbě tak už nikdy nedošlo. Máchův pohřeb se konal ve stejný den, na jaký byla naplánovaná svatební veselka. Následujícího roku zemřel i Máchův syn Ludvík. Nebyl mu ani rok. Lori tak zůstala sama. Mohla se ale vrátit domů za svým otcem, s nímž jí Mácha zakazoval se stýkat.

Lori Karla Hynka Máchu asi skutečně milovala, přestože on ve svých denících otevřeně hovoří o tom, že jí moc nemiluje. Děti už sice nikdy neměla, ale znovu se provdala a žila poklidný život. Ten by ji s Karlem Hynkem Máchou čekal jen těžko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz