Hlavní obsah
Názory a úvahy

Karlovarský filmový festival je zbytečné rozhazování veřejných peněz s téměř nulovým přínosem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Franzfoto / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Karlovy Vary

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je tady. Láká na účast zahraničních hvězd i na promítání desítek filmů. Ale není to spíše vyhazování veřejných peněz, ze kterého těží jen malý okruh příznivců festivalu?

Článek

Mezinárodní filmový festival má v Česku dlouholetou tradici. Koná se až na výjimky každoročně od roku 1946. První čtyři ročníky se sice uskutečnily v Mariánských Lázních, pak se ale festival natrvalo přesunul do Karlových Varů. Dodnes si tento festival zachoval punc jednoho z nejstarších filmových festivalů na světě a bývá také označován jako nejdůležitější akce svého druhu ve střední a východní Evropě.

Od roku 1994 je prezidentem festivalu Jiří Bartoška a festival každoročně láká na řadu hostujících celebrit světových jmen. V posledních letech se ho zúčastnili například Russell Crowe, Johnny Depp, Robert Pattinson, Uma Thurman nebo Jean Reno. Má ale hned několik vad a nedostatků, které z něj v dnešní době dělají absolutní zbytečnost a marnivost, která je navíc z části financována z veřejných financí. Užitek z takového festivalu má ale jen malý okruh českých občanů.

První nedostatek, který je očividný, je místo konání. Karlovy Vary jsou sice krajským městem, ze všech krajských měst ale tím nejmenším. Počet obyvatel tohoto města se pohybuje kolem 50 tisíc. Jde sice o vyhledávané lázeňské centrum, které toho však návštěvníkovi nemůžeme mnoho nabídnout. Ubytovací i promítací kapacity jsou značně nedostačující a neodpovídající požadavkům, které jsou na takový festival kladeny. V době, kdy se festival koná, je prakticky nemožné se v lázních ze zdravotních důvodů ubytovat. Komu se to povede, rozhodně neprožije klidný lázeňský pobyt.

Karlovy Vary ale nejsou jedinou vadou tohoto festivalu. Taková akce by totiž měla být i pro co největší množství českých občanů. A těch MFF přitáhne jen minimum. Je tak velmi diskutabilní, zda by na tak okrajovou akci měly být vyčleňovány veřejné peníze. Na festival totiž přispíváme my všichni. Například letošní ročník musí vyjít s rozpočtem 180 milionů korun.

Podle dostupných informací stát financuje necelou třetinu festivalu. Blížíme se tak k hranici 60 milionů korun, které stát letos musel z veřejných peněz vyčlenit, aby se festival mohl uskutečnit. A takové peníze by jistě našly lepší využití. Z takových peněz se hradí ubytovací kapacity pro hosty festivalu i organizační věci s provozem festivalu spojené.

Mezinárodní filmový festival je přežitek, ze kterého český občan nemá prakticky žádný užitek. A to ani intelektuální, ani kulturní. Pár osob si možná zvedne ego, protože se opět setká s dalšími hvězdami světového filmu, a české celebrity znovu vynesou různorodé a často extravagantní šaty a obleky za desetitisíce korun, aby se v Karlových Varech ukázaly v tom nejlepším světle, jinak je ale festival pouze přehlídkou nabubřelosti a neochoty dělat věci jinak, než se dělaly přes mnoha lety. A jako takový postrádá absolutně smysl.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz