Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kde se vzal Honza Dědek? Do moderátora má daleko a před 12 lety pracoval s Ivetou Bartošovu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nadační fond proti korupci @2021 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Honza Dědek (vlevo)

Honza Dědek by se měl označovat termínem moderátor, protože má svou vlastní talkshow, kde týden co týden vítá nové hosty. Jenže takové označení není úplně správné. Honza Dědek nemoderuje, jen sedí, poslouchá a skáče hostům do řeči.

Článek

Když se nad tím člověk zamyslí, uvědomí si, že ten rozdíl je propastný. Jan Kraus moderuje svou talkshow už 20 let a vždy je perfektně připraven. Je sice pravda, že občas stáčí pozornost sám k sobě, ale hosty dokáže skvěle vyzpovídat a u toho ještě pobavit diváky. A to i přesto, že loni oslavil již 70. narozeniny.

Oproti tomu Honza Dědek své hosty pouze uvede a následně je nechá mluvit, o čem chtějí. Většinou to ani nekomentuje. Když položí nějakou doplňující otázku, tak ji ze sebe dost často vysouká pouze s obtížemi. Takový výkon ale rozhodně moderováním není. A to dokázal i na letošním udílení Cen Anděl, kde se moderování zhostil spolu s Ivanou Kulhánkovou. Jenže právě jejich moderování bylo terčem kritiky televizních diváků.

Nejvíce diváky pobouřilo, že se oba moderující pokoušeli rozesmívat diváky v sále i u televizních obrazovek vtipy, které ale vůbec nebyly vtipné. Každý z moderátorů byl navíc diametrálně jiný, takže ani vzájemná chemie nefungovala. Mnoho diváků i kolegů z branže tak jejich výkon označilo za tristní či strašidelný. Amatérismu, který předvedli na pódiu, se totiž nedalo ani smát. Bylo to pouze trapné.

A tak se musíme ptát, kde se moderátor, jako je Honza Dědek, vlastně vzal? Už v 90. letech působil jako redaktor v několika časopisech a jiných periodikách. Často ale měnil pole své působnosti. Pracoval jak pro Mladou frontu, tak pro Lidové noviny či Novinky.cz. Jak se dostal k moderování vlastní talkshow, tak zůstává záhadou. Ti pozornější si ho ale jistě budou pamatovat už z doby před 12 lety, kdy pracoval s Ivetou Bartošovou na televizní stanici Pětka.

Na podzim roku 2012 totiž vznikla nová televizní stanice, která byla označována jako TV Pětka. Jejím hlavním lákadlem byla vlastní show Ivety Bartošové. Ta se tam objevovala jednak v živých vstupech, kdy jí mohli diváci pokládat otázky prostřednictvím internetu i přímého telefonního spojení do studia, dále pak tato televize vysílala pořad, který mapoval Ivetinu snahu o comeback. V několika dílech jsme tak mohli vidět, jak Iveta začala cvičit, chodit na různé terapie, trénovat zpěv a postupně se zbavovat své závilosti na alkoholu a lécích. Projekt sice nevyšel, protože Iveta boj se svými démony prohrála, a zhruba za půl roku od zahájení vysílání zkrachovala i tato televizní stanice, v pořadech o Ivetě jsme si ale mohli všimnout tehdy neznámé osoby v pozadí. Ano, byl to Honza Dědek.

V pořadech o Ivetě Honza Dědek sice nepromluvil ani jediné slovo, avšak po celou dobu natáčení se pohyboval v blízkosti Ivety Bartošové. Když promlouvali Ivetini známí a spolupracovníci, většinou byl u toho. Těžko tedy říci, jaká byla přesně jeho úloha. V pořadu to ale vypadá, že měl na starosti zpovídání hostů, ač mu televize nedala prostor, aby se tím pro televizního diváka zviditelnil. Jeho vystupování v těchto pořadech působilo velmi nevýrazně, a tak se na jeho souvislost s Ivetou Bartošovou rychle zapomnělo. S jistotou se dá ale říci, že to byl jeden z prvních momentů, kdy se Honza Dědek objevil na televizních obrazovkách.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování talkshow 7. pádů Honzy Dědka a pořadů o Ivetě Bartošové na TV Pětka (2012)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz