Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kde si dát v Praze pravou italskou pizzu? Moc možností na výběr není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Missvain / Wikipedia Commons / CC BY 4.0

Italská pizza je fenomén, který je již pod desetiletí milován i v Česku. Ale kdo jednou ochutnal pravou pizzu v Itálii ví, že jen těžko tady podobnou sežene. Výjimky se ale najdou. My vám je představíme.

Článek

I v samotné Itálii najdeme pizzy mnoha typů. Nebavíme se ale o surovinách použitých na ozdobení pizzy, nýbrž o samotném těstě na pizzu, způsobu jeho přípravy a pečení. Tím nejslavnějším italským typem pizzy, který je dokonce zapsán na seznamu nehmotného dědictví UNESCO, je pizza Napoletana.

Pizza Napoletana byl původně typ pizzy, který se připravoval v hlavním městě Kampánie a v jeho širokém okolí. Dnes je Neapol pouze kolébkou tohoto typu pizzy, protože kdo chce mít kvalitní a vyhlášenou pizzerii i mimo Itálii, musí prostě dělat pizzu Napoletanu. Těm nejlepším restauracím, které takovou pizzu připravují přesně tak, jak mají, je udělována známka pravé neapolské pizzy. A právě na těchto místech si dáte pizzu přesně takovou jako v Itálii.

Není však pravidlem, že restaurace, které nemají označení pizza Napoletana musí být v zásadě špatné. I tam nám pizza může chutnat. Ale už to prostě není ta pravá Itálie. A my jsme pro vás vybrali tři pražské pizzerie, kde se rozhodně nespálíte a dáte si tu pravou italskou pizzu přesně tak, jak má v Itálii chutnat.

Kousek od Karlova náměstí se nachází restaurace San Carlo. Právě zde si můžete vychutnat tradiční pizzu Napoletanu připravovanou v peci. Jakmile vkročíte dovnitř a ucítíte vůni právě pečené pizzy, poznáte, že jste na správném místě. Kromě pizzy si zde můžete dát i další typicky italské pokrmy. V nabídce mají typické italské předkrmy jako je bruschetta, plátky pečiva opečeného na olivovém oleji pokladené rajčatovou směsí s oreganem.

Foto: Se svolením pizzerie San Carlo

Takhle vypadají pravé neapolské pizzy v restauraci a pizzerii San Carlo

Velký výběr těstovin také sedí zdejšímu konceptu. Můžete si dát nejrůznější druhy těstovin s nejrůznějšími omáčkami a směsmi zeleniny a sýrů, klidně i s mořskými plody, mušlemi vongole nebo tygřími krevetami.

Jako druhou pizzerii bychom vám rádi představili restauraci Da Antonio, která se shodou okolností nachází hned naproti přes ulici restaurace San Carlo. Ani tady se nemusíte bát, že by vaše pizza špatná. Bude to pravá Itálie každým coulem, právem nazývaná pizza Napoletana. Výběr předkrmů, těstovin, pizz i dezertů je zde velmi obdobný, avšak restaurace sama o sobě působí trochu neformálnějším dojmem, takže pokud nemáte rádi okázalejší prostředí, budete se zde cítit uvolněněji.

I zde si kromě pizzy a typických italských pochutin můžete dát i typické italské drinky jako jsou Aperol Spritz vhodný do letního horkého počasí, dále limoncello nebo grappu.

Foto: Se svolením Pizza Nuova

Pizza Quattro formaggi v Pizza Nuova

Třetí a poslední pizzerií, kde se aspoň na chvilku můžete cítit jako ve slunné Itálii, je Pizza Nuova na náměstí Republiky hned u obchodního domu Kotva. Zde naleznete největší výběr jiných pokrmů než je pizza. Můžete si dát klasické italské antipasty jako burratu, buvolí mozzarellu nebo carpaccio. Ohromný výběr těstovin je doplněn rybími specialitami či grilovanými masy.

Největším lákadlem této restaurace je to, že sem můžete přijít na degustaci. Můžete si zvolit, zda chcete degustovat jen bufet z nepřeberného množství italských antipasti, nebo zkusíte jen těstoviny s pizzou, nebo si to dáte všechno společně. Degustace je neomezená, prostě můžete sníst, co hrdlo ráčí. Největší předností této degustace je to, že můžete ochutnat od každého kousek, vyzkoušet všechny těstoviny, které vás lákají, i od každé pizzy po jednom kousku.

Foto: Se svolením Pizza Nuova

V Pizza Nuova si můžete kromě pizzy dát i řadu jiných italských specialita jako je třeba variace na bruschettu nebo carpaccio

Tak tohle jsou tři pražské restaurace s pravou italskou pizzou. Pokud milujete pizzu a Itálii, určitě jednu zkuste. Nebo je klidně zkuste všechny tři. Je to prostě kousek Itálie v srdci Prahy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz