Hlavní obsah
Umění a zábava

Kdo se ptá? je urážkou inteligence diváků. Dejdar je nudný, soutěžícím napovídá a pořad nedává smysl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Novák / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Na konci června nahradil pořad Máme rádi Česko zcela nový formát. Role moderátora se ujal Martin Dejdar. Jenže není na co koukat a celý koncept uráží inteligenci českého diváka.

Článek

Máme rádi Česko je úspěšný pořad televizní stanice Prima, který se vysílá už od roku 2013. V roli moderátora exceluje všestranný Libor Bouček. Proto bylo velkým překvapením, že pořad dostal stopku a byl nahrazen zcela novým pořadem na základě zahraniční licence. Nový formát nese název Kdo se ptá?

Rozdíl mezi českým a zahraničním formátem tohoto pořadu je ale propastný. V zahraničních verzích totiž soutěží účastníci z lidu, Prima ale vsadila na celebrity. Takový pořad může být pro diváka v mnoha ohledech sice zajímavější, hodně ale záleží na výběru známých osobností. Už v prvním díle pořadu ale Prima ukázala, že to nebudou celebrity velkých jmen. V premiéře pořadu se totiž proti sobě postavily dva týmy, které diváka nedokázaly ani zaujmout, natož pobavit. Manželé Michaela a Roman Tomešovi byli nezáživní a pro mnoho českých diváků i naprosto neznámí. Naopak dvojice Iva Pazderková a Jakub Kohák sice sršela humorem, k zasmání toho ale bylo pramálo.

Martin Dejdar v roli moderátora zcela pohořel. Jeho projev byl nevýrazný a nudný, při vysvětlování pravidel pořadu až příliš strojený. Velkou část diváků tak nedokázal přesvědčit o tom, že se na takový formát pořadu hodí. Když soutěžící nevěděli, často jim napovídal. Snažil se je hned několikrát nasměrovat na správnou odpověď. Když naopak chtěli označit ve výběru z možností chybnou odpověď, doslova jim řekl, že to, co chtějí označit, je hloupost a že by měli vybrat jinou možnost. Takový pořad pak ale zcela postrádá smysl. Diváci se na takový pořad podívají, protože chtějí vědět, jak jsou na tom tyto slavné osobnosti se svými vědomostmi. Kvůli Dejdarově napovídání toho ale moc nezjistili.

Otázky, které v pořadu Kdo se ptá? padají, pokládají v prvním třech kolech diváci, ve finále pak prostřednictvím přednatočených videí další slavné české osobnosti. Soutěžící se ale často dopouštěli toho, co by už dnes na televizní obrazovce nemělo mít místo. Hodnocení diváků na základě jejich vzhledu ještě předtím, než se představili, nebo než položili otázku.

V soutěži padaly ve většině případů velmi jednoduché, často až primitivní, otázky, na které by měl znát odpověď každý průměrně inteligentní Čech. Pravidla jednotlivých kol byla zmatená a z pořadu tak dělala neorganizovanou taškařici. U finálových otázek pak soutěžící dostávali k otázce vždy čtyři možnosti a u některých z nich mohli zvolit i dvě z nich. Stačilo pak, když se trefili alespoň jednou možností.

Pořad tak toho o inteligenci známých osobností mnoho nevypoví, diváka nepobaví ani otázkami, ani humorem. A to všechno už od první minuty zazdívá špatný výběr moderátora. Tohle se Primě opět trochu nepovedlo. Takový pořad může být jen těžko náhradou za úspěšné a oblíbené Máme rádi Česko. Osud pořadu a jeho případné pokračování tak zůstává ve hvězdách.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování prvních epizod pořadu Kdo se ptá?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz