Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Koblihové šílenství: Nákupy v Polsku se stále vyplatí, i když tomu pád koruny nepřeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Silar / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Na nákupy do Polska jezdí stále tisíce Čechů. A nejsou to jen ti, kteří bydlí u česko-polských hranic, lidé jsou ochotni za levnými nákupy urazit i přes sto kilometrů a stejně se jim to může vyplatit.

Článek

Zda se nám nákup v Polsku vyplatí, záleží na tom, co se chystáme kupovat. Pokud bydlíme u hranic, není co řešit. Když ale za nákupy do Polska vážíme desítky, někdy i stovky kilometrů, musíme si spočítat, zda to, kolik na nákup polských výrobků utratíme, nám jízdní a časové náklady vykompenzuje.

Podle odhadů z loňského roku utratili Češi v Polsku za rok 2023 asi 17 miliard korun. Většinu nechali za levnější potraviny, podstatnou část ale utratili za cigarety a tabákové výrobky. Odhaduje se, že to bylo něco kolem 6 miliard korun. Cigarety se tam totiž dají nakoupit v průměru až o 30 % levněji.

Levné nákupy jsou ale v posledních měsících pro Čechy čím dál tím méně výhodnější, a to zejména z důvodu pádu koruny. Ta pomalu oslabuje od loňského podzimu. Zatímco v září byl kurz České národní banky i 5,277 Kč za jeden polský zlotý, v současné době se pohybuje kolem 5,866 Kč. To představuje zdražení vlivem kurzových rozdílů o více než 10 procent. I tak jezdí Češi do Polska na nákupy prakticky neustále.

V posledních týdnech bylo Polsko spojováno zejména s koblihovým šílenstvím, které způsobila extrémně nízká cena koblih. Sami jsme Polsko navštívili ještě předtím, než toto šílenství naplnilo česká média. Kobliha se tam dala sehnat za 0,8 zlotého, v přepočtu to tedy bylo pod 5 Kč. U nás vychází bez akce i na dvojnásobek. V následujících dnech ale polská cena koblih klesla ještě níže. Prodávali se v přepočtu i za 2 Kč. A to už se opravdu vyplatí.

Jenže pojedete do Polska, abyste tam nakoupili hromadu koblih? To je nesmysl. Co byste s tak velkým množstvím koblih dělali. Můžete je koupit pro celou rodinu, ale stejně se vám takový nákup nevyplatí. Čechy do Polska táhne zejména cena masa, která je mnohem nižší než ta v Česku. Opět ale platí, že pokud nakoupíte více, než jste schopni v nejbližších dnech spotřebovat vy nebo vaše rodina, je potřeba jej zamrazit. A jak je všeobecně známo, mražené produkty už nejsou tak chutné jako ty čerstvé, navíc ztrácejí mnoho živin. V oblibě je i nákup sýrů, másla či mléka.

Kuřáci to mají jasné. Těm se nákup v Polsku vyplatí, i kdyby kupovali jen cigarety. Na každém kartonu cigaret mohou ušetřit 400 až 500 Kč. V mnoha případech tak stačí koupit jeden karton a to vám pokryje kompletní výdaje na cestu.

Nákupy v Polsku jsou rozhodně zajímavé z pohledu běžného českého občana, méně už je vítá česká ekonomika, která jimi trpí. Peníze, které by jinak zůstaly v rámci republiky, utrácejí její obyvatelé za hranicemi. A to nám rozhodně neprospívá. Jenže vzhledem k ekonomické situaci se Češi snaží šetřit, jak jen to jde.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz