Hlavní obsah
Aktuální dění

Kolik bere prezident? A jaké výsady smí dál využívat exprezident? V žádném případě nejde o drobné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Miloše Zemana (@miloszeman.official)

Máme za sebou volbu nového prezidenta, který se definitivně ujal úřadu a vystřídal tak svého předchůdce, který stál v čele našeho státu deset let. Ale kolik za svou funkci prezident bere? A jak se postaráme o exprezidenta? Velmi štědře.

Článek

Plat aktuálního prezidenta v posledních několika letech rapidně rostl. Za posledních deset stoupl prakticky o 80 procent. Námi nově zvolená hlava státu tak bude samozřejmě dostávat plat za výkon funkce z našich peněz, proto bychom měli vědět, kolik nás taková hlava stojí.

Plat prezidenta pro rok 2023 je 341 127 Kč. Tolik neberou ani nejvyšší vládní představitelé země, kteří by měli dbát o dobro a zájmy České republiky a kteří v ruce třímají zákonodárnou a výkonnou moc. Prezident, který má v Česku jen velmi omezené pravomoci, zastává spíše reprezentativní roli. Může se vyjadřovat k problémům a přispívat svými názory na jednáních vlády, ale na rozhodování se prakticky nepodílí.

Právo veta je jedna z jeho hlavních pravomocí. Prezident může vetovat Parlamentem schválený zákon, který se po tomto vetu vrací zpět do Poslanecké sněmovny. Pokud se pro něj ale znovu vyjádří nadpoloviční většina všech poslanců, je přijat bez ohledu na prezidentovo předchozí veto.

A jak se k výši platu takové prezidenta vlastně dojde? Od 1. ledna 2023 činí základní platová základna představitele 94 757,50 Kč. Ten se dále násobí koeficientem podle typu funkce. U prezidenta je to 3,6. A to nám dělá oněch zmiňovaných 341 127 Kč. Dále má prezident nárok na paušální náhradu výdajů spojených s výkonem jeho funkce ve výši platové základny násobené koeficientem 3,35 za každý kalendářní měsíc. Paušální náhrada výdajů za jeden měsíc tak činí 317 438 Kč.

Prezident tak měsíčně státní pokladnu stojí 658 565 Kč. A to jsou pouze náklady na jeho plat a náhrady. Nutno ale podotknout, že již od dob, kdy byl prezidentem Václav Klaus, se plat českého prezidenta daní. Sociální a zdravotní pojištění se však z platu neodvádí.

Kromě výše zmíněného má prezident k dispozici služební vozidlo i s řidičem, a to 24 hodin denně. Smí taktéž využívat veškerých nemovitostí, které tvoří sídlo prezidenta. Jedná se zejména o Pražský Hrad a zámek v Lánech.

A jak je to s bývalým prezidentem, který již ukončil svou funkci a byl v úřadě vystřídán novým prezidentem? Stejně jako Miloš Zeman, tak i jeho předchůdce Václav Klaus, pobírají tito bývalí prezidenti doživotní rentu 50 000 Kč, ke které samozřejmě dostávají i odpovídající starobní důchod. I nadále používají čestný titul prezident a dalších 50 000 Kč na náhrady. K tomu přidejme ještě auto s řidičem, v případě požadavku i ochranku.

Ať už současný nebo bývalý prezident, oba jsou velmi štědře ohodnoceni. Otázkou ale zůstává, zda takto vysoký plat, náhrady, služby a případné doživotní renty stojí za to, co nám jako lidem a této zemi může jejich působení v prezidentské funkci přinést.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz