Hlavní obsah
Cestování

Kolínu se přezdívá Jeruzalém na Labi. Kousek od Prahy můžete objevit 800 let starou krásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlach Pavel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jako rodák z královského města Kolín mám toto město prochozené křížem krážem. Přestože je Kolín ve stínu svého slavnějšího souseda Kutné Hory a je tak turisty často opomíjen, najdeme zde několik skvostů, které jsou opravdu nádherné.

Článek

Kolín jako královské město bylo založeno již zhruba v polovině 13. století a bylo vždy důležitým centrem českých zemí. I proto se stalo dějištěm mnoha historických událostí, které byly důležité z celonárodního hlediska. Dnes vám ale chceme představit krásu let dávno minulých, které v královském městě Kolín, kterému se přezdívá Jeruzalém na Labi, můžete objevit.

Foto: Vlach Pavel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Náhrobky na starém židovském hřbitově v Kolíně

Přízvisko Jeruzalém na Labi získal Kolín kvůli tomu, že zde byla velmi početná židovská komunita a mnoho židovských staveb. Z nich dnes můžete obdivovat zachovalou a stále funkční synagogu, zbytky židovského ghetta i dva nádherné židovské hřbitovy. Ten starší je památkou celonárodního významu. Je to jeden z nejstarších dochovaných židovských hřbitovů v Česku. Někdy se uvádí, že je druhým nejstarším a nejzachovalejším hřbitovem tohoto typu hned po tom pražském na Josefově. Je tu pohřben například syn pražského rabína Löwa.

Celý hřbitov je obehnán mohutnou zdí. Náhrobky jsou zde často zarostlé popínavými rostlinami, mnohdy vyčnívají ze země každý v jiném směru, ostatně tak, jak jsme tomu na židovských hřbitovech zvyklí. Právě díky tomu a také kvůli nerovnému terénu hřbitova působí jeho návštěva vskutku magicky.

Foto: Krvesaj / Wikipedia Commons / CC0

Pohled na část starého židovského hřbitova

V Kolíně najdeme i monumentální chrám svatého Bartoloměje, který se začal stavět ihned po založení města, tedy již ve 13. století. Jeho dnešní podoba je však zásluhou architekta Petra Parléře, dvorního architekta císaře Karla IV., na jehož příkaz byl chrám v Kolíně dostavěn. Monumentální loď kostela je doplněna dvě vysokými věžemi, k nimž přiléhá hranatá zvonice, kam je už několik let znovu umožněn výstup na vyhlídku na celé město.

Před nedávnem došlo k rekonstrukci komplexu kolem chrámu a je tak opět možné navštívit starou farní školu, chrámové parkány i kostnici. Procházka po parkánech je vskutku příjemná, neboť byl zdejší prostor upraven do podoby parku, aby byl pro návštěvníky klidným místem k odpočinku. Prakticky se zde procházíte po části středověkého opevnění, které je celkově velmi zachovalé na mnoha místech po celém Kolíně.

Foto: Palickap / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Karlovo náměstí je centrálním náměstím v Kolíně.

Za návštěvu stojí i centrální kolínské náměstí, které nese název Karlovo. Je lemováno nevysokými domy mnoha architektonických stylů s kašnou a morovým sloupem v jeho středu. Posezení na náměstí vám zpříjemní chvíle prvních jarních paprsků i parného letního dne. Jen kousek od něj nemůžete přehlédnout majestátní řeku Labe, která se valí pod Masarykovým mostem a dodává Kolínu neobyčejné kouzlo.

Pokud toužíte zažít pravou středověkou atmosféru, tak se vydejte do ulice Karoliny Světlé. Je to část starého židovského ghetta, která i dnes působí, jako byste snad byli v jiné době. Je to díky citlivě rekonstruovaným domům i napodobeninám dobového pouličního osvětlení.

Foto: -jkb- / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část ulice Karoliny Světlé v bývalém židovském ghettu

Pokud vám nestačila vyhlídka ze zvonice svatého Bartoloměje, Kolín jich nabízí mnohem více. Mezi ty nejnavštěvovanější patří vyhlídka ze strážní věže zvané Práchovna nebo z bývalého vodojemu na okraji města s názvem Vodárna. Můžete navštívit i dodnes fungující klášter, nebo se pokochat vysokou sochou mistra Jana Husa na Husově náměstí před kostelem církve československé husitské. Tento pomník stával dříve na centrálním kolínském náměstí, ale posléze byl rozřezán na několik kusů a schován v depozitáři, aby nebyl za neblahých časů poloviny 20. století zničen. Později byl obnoven tak, že byly jednotlivé části znovu navrstveny na sebe a spojeny.

Kolín je městem mého srdce, Jeruzalémem na Labi, perlou Středočeského kraje a rájem pro každého milovníka historie i architektonických skvostů. Na své si zde přijdou i ti, kteří mají klid a rádi se jen tak prochází mezi zdmi, které zažily mnohé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz