Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kontroverzní Gérard Depardieu: Roztomilý Obelix, občan s ruským pasem i obviněný z násilí na ženách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Siebbi / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Gérard Depardieu

Gérarda Depardieu zná asi každý. Je to jeden z nejlepších francouzských herců posledních desítek let. Jenže jeho osoba se v posledních letech stala velmi kontroverzní postavou francouzské kinematografie a jen málokdo na něj nezanevřel.

Článek

Gérard Depardieu už má nejlepší roky života za sebou. Narodil se v roce 1948, takže letos oslaví již své 76. narozeniny. Za aktivní dobu svého profesního života ale ztvárnil nespočet rolí, na které se jen těžko zapomíná. Byl Jeanem Valjeanem v Bídnících, hrabětem Monte Cristo, Obélixem ve třech hraných filmech o Astérixovi a Obélixovi, Porthosem v novodobém zpracování Dumasova románu Muž se železnou maskou i Quentinem z Montargis v bláznivé komedii Drž hubu.

Dépardieu se nestal slavným pouze ve Francii, ale doslova po celém světě. Prorazil dokonce i v Hollywoodu. První kontroverze ale přicházejí v momentě, kdy se z Francie stěhuje do Belgie kvůli tomu, aby se vyhnul vyšším daním, které by musel zaplatit ve své domovině. Francie měla totiž zákon, který říkal, že osoby s nejvyššími příjmy ve státě musí platit daň z příjmu ve výši 75 procent.

Protože se ale placení daní ani v Belgii tak úplně nevyhnul, jeho novou domovinou se v roce 2013 stalo Rusko, kde mu prezident Vladimir Putin udělil státní občanství, které ho zbavilo povinnosti platit vysoké daně ve Francii. V roce 2020 pak konvertoval k pravoslavné církvi. S postojem Ruska vůči Ukrajině a anexi Krymu nejprve souhlasil, ale po začátku rusko-ukrajinské války tyto útoky odsoudil a označil za zbytečné. Podle jeho vlastních slov mu bylo v roce 2022 uděleno občanství ve Spojených arabských emirátech.

Stěhování kvůli tomu, aby se vyhnul placení daní, byl pro Francouze sice velmi kontroverzní počin, brány francouzského filmu se ale před ním nezavřely. I nadále byl předním hercem, který ztvárnil mnoho významných rolí ve francouzských filmech, přestože již neměl občanství této země.

Teprve od roku 2020 se jeho postavení v rodné Francii začalo propadat na úplné dno. Byl obviněn hned z několika znásilnění a sexuálních napadení. Loni mu byl odebrán Řád čestné legie, který obdržel před 18 lety z rukou francouzského prezidenta Chiraca. Následovalo stažení jeho voskové figuríny z pařížského muzea Grévin a herec byl zařazen na černou listinu francouzského filmu, divadla i televize.

Když v loňském roce vystoupil současný prezident Macron na jeho obranu, strhla se vlna odporu proti obraně údajného násilníka. Po celé Francii se konala řada demonstrací proti prezidentovým slovům, proti samotnému herci i na podporu obětí násilných činů. Jeho vina ale zatím nebyla prokázána a celá řada jeho kolegů vystoupila na jeho obhajobu. Sám herec svou vinu odmítá.

Poslední snímky s Gérardem Depardieu spatřily světlo světa v roce 2022. Od té doby je Depardieu herecky neaktitvní, přestože v letošním roce by měl mít premiéru film s názvem Twins, který se natáčí v italsko-francouzsko-německé koprodukci. Letos také Depardieu navštívil Prahu, kterou má podle jeho slov moc rád.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz