Hlavní obsah
Cestování

Královo přístaviště s Rudou baštou ze seriálu Hry o trůny najdete v chorvatském Dubrovníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Edardwexler / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Chorvatský Dubrovník jako lokalita natáčení Hry o trůny. Královo přístaviště s Rudou baštou

Chorvatsko je velmi oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů. Kdo byl ale v Dubrovníku, možná mu tam místní pevnost na skále něco připomínala. Jen pokud tedy sledoval Hru o trůny. V Dubrovníku se totiž nachází legendární Královo přístaviště.

Článek

Hra o trůny se natáčela na mnoha místech po celém světě. V Chorvatsku se ale točilo mnoho scén hned na několika lokalitách. Patří mezi ně například ostrov Lokrum, Split s pevností Klis, Trogir nebo Šibenik. Nejvýznamnější chorvatskou natáčecí lokalitou byl však bezesporu Dubrovník, kde se odehrávalo mnoho scén z hlavního města Sedmi království, z Králova přístaviště.

Dubrovník je nádherné chorvatské město, které leží na pobřeží Jaderského moře. Je to velmi důležitý místní přístav i velmi oblíbené místo zahraničních turistů. Má velmi bohatou historii a mnoho zachovalých architektonických památek. Historické centrum města tak bylo skvělým místem, kde se dalo natočit spousta scén z Králova přístaviště. Nejčastěji se točilo na městských hradbách a ve starých úzkých uličkách.

Pilská brána je jedním z pěti otvorů, kterými se dá do města městskými hradbami projít. Tato je však ta nejdůležitější a nejslavnější. Ve 2. sérii se u ní Lannisterové loučí s princeznou Myrcellou a ve 3. sérii posloužil přilehlý kamenný přístav jako místo odkud Sansa sleduje přijíždějící lodě.

Foto: Rachel Claire / Creative Commons / pexels.com

Filmové lokace Hry o trůny: Navrchu pevnost figurující v seriálu jako Rudá bašta, níže kamenný přístav u Pilské brány

Pevnost Minceta je další z lokací, která posloužila pro důležitou scénu seriálu. Věž této pevnosti se objevila ve 2. sérii seriálu jako Dům nemrtvých. Od té doby se sem konají organizované prohlídky po stopách Hry o trůny a ročně ji navštíví tisíce turistů.

Nejslavnější lokalitou Dubrovníku je však díky Hře o trůny pevnost Lovrijenac, kterou můžeme, samozřejmě graficky upravenou, spatřit v mnoha dílech seriálu jako Rudou baštu. Odehrává se tu i slavná scéna turnaje na počest jmenin krále Joffreyho.

Vydat se můžete také do parku Gradac, kde se natáčela scéna Purpurové svatby ze 4. série, na níž král Joffrey umírá. Ulicí svatého Dominika pak procházela Cersei Lannisterová nahá na znamení svého pokání. Zrovna tak do její trasy patří i Jezuitské schody. Dodnes je toto místo navštěvováno povětšinou z důvodu pořízení fotky na místě, kterým prošla právě královna Cersei.

Foto: Diego F. Parra / Creative Commons / pexels.com

Část Cerseiny cesty za očistou

U Dubrovníku najdete na moři také již námi zmiňovaný ostrov Lokrum. Ten však v seriálu neposloužil pro potřeby Králova přístaviště, ale jedná se o lokaci města obchodu Qarth. Slavnou scénou, která se zde odehrála, je setkání Daenerys s válečníkem v zahradách, které jsou zahradami starého benediktinského opatství ze 12. století.

V opatství na ostrově Lokrum je dnes umístěna výstava vztahující se právě k natáčení seriálu Hra o trůny. Je zde umístěna i původní replika Železného trůnu, který sem do Dubrovníku prostě patří. Vždyť se jedná o seriálové Královo přístaviště.

Kromě lokací seriálu je ale Dubrovník ověnčen mnoha historickými a kulturními památky, které dnes návštěvníci přijíždějící ve snaze vidět místa, kde se pohybovali Lannisteři, tak trochu opomíjejí. A to je opravdu škoda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz