Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krásná Esmeralda: Herečka Leticia Calderón se stará o postiženého syna, manžel ji opustil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Antonio Nava, Secretaría de Cultura / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Leticia Calderón v roce 2015

Kdo by si dnes nevzpomněl na krásné zjevení v zelených šatech. Esmeraldu a její životní příběh sledovaly v Česku miliony lidí. Její představitelka ale měla stejně těžký osud jako její nejslavnější seriálová role.

Článek

Už je tomu více než 25 let, co na naše televizní obrazovky zavítala Esmeralda, jedna z nejúspěšnějších telenovel, která se kdy v Česku vysílala. Příběh slepé dívky, která vyrůstá u chudé venkovanky, přestože je dcerou bohatých rodičů, sledovaly každý týden miliony diváků. Každý toužil vědět, zda Esmeralda zjistí pravdu o své rodině, zda si najde cestu ke své životní lásce, či zda se dokáže dostat ze spárů nebezpečného venkovského doktora. A po 137 dílech seriál došel do svého konce. Esmeralda našla svůj šťastný konec po boku milovaného José Armanda a svých biologických rodičů. Jenže představitelka krásné Esmeraldy měla podobně komplikovaný život plný osudových ran.

Leticia Calderón se narodila v roce 1968 v Mexiku. Už od mala chtěla hrát v telenovelách, což se jí splnilo, když jí bylo 14 let. Už tehdy totiž dostala první drobné role v těchto nekonečných latinskoamerických seriálech. Velké role jí pak přinesl až konec 80. let a zejména 90. léta. Osudová role Esmeraldy přišla ve chvíli, kdy bylo Calderón třicet let. Se svou rolí slepé dívky slavila úspěch po celém světě. Čeští diváci ji tak milovali, že po skončení Esmeraldy se na televizních obrazovkách objevila ještě jedna telenovela s Leticií Calderón v hlavní roli. Šlo o Labyrinty vášně, které ale slávy Esmeraldy ani zdaleka nedosáhly.

Po roce 2000 však Leticia Calderón na telenovely zanevřela a stáhla se z veřejného života. V roce 2004 se jí totiž narodil první syn, kterému byl však diagnostikován Downův syndrom, a tak mu chtěla věnovat veškerou péči, kterou jen mohla. Hraní jí v tu chvíli bylo na obtíž. Vrátila se k němu až v roce 2008. O svého syna se však dnes stará i v jeho dospělosti.

Herečka v roce 2005 porodila i druhého syna, otcem obou je advokát José Collada. Jejich manželství se však rozpadlo, neboť Collada nedokázal unést, že má postiženého syna. Leticia je tak matkou samoživitelkou. Její děti sice vědí, kdo je jejich otec, ale prakticky se s ním nevídají.

O životě se svým postiženým synem vydala Leticia knihu s názvem Luciano, un ángel de mi vida, což se dá do češtiny přeložit jako Luciano, anděl mého života. Popisuje v ní jednak své pocity, které se jí honily hlavou, když se o diagnóze svého syna dozvěděla, jednak vypráví příběh o prvních pěti letech života syna Luciana. Ke svému synovi a jeho nemoci si postupně hledá cestu a nakonec se z nich stávají nejlepší přátelé.

Leticia Calderón je i dnes jednou z nejobsazovanějších mexických seriálových hereček, seriály, ve kterých hraje už ale české televizní stanice nenakupují, herečku tak na obrazovkách už pravděpodobně neuvidíme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz