Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kruté rány Ester Janečkové z Pošty pro tebe: Narodilo se jí mrtvé dítě, synovec spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Baťha / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ester Janečková už roky vítá hosty v oblíbeném pořadu Pošta pro tebe, kde s velkou dávkou empatie naslouchá jejich osudu a snaží se jim pomoci s hledáním ztracených blízkých. Osud byl ale k Ester Janečkové mnohdy daleko krutější než k jejím hostům.

Článek

Ester Janečková se narodila v roce 1972 v Praze do židovské rodiny. Jejím otcem byl Ota Ornest, známý divadelní dramaturg, režisér i herec. Není to ale jediná slavná osobnost, kterou Ester v rodině měla. Bratrem Oty Orneste a tedy strýcem Ester byl slavný český básník Jiří Orten. Přestože vystudovala střední zdravotnickou školu, táhlo ji to jiným směrem. Začala působit v Českém rozhlase a následně i v České televizi.

Diváci ji znají zejména z pořadu Pošta pro tebe, který moderuje již od roku 2005. Ester se tak pravidelně vžívá do osudů druhých a dokáže je v těžkých chvílích podpořit a pomoci jim při setkání s hledanou osobou, kterou kdysi dávno ztratili. Ke všem bez rozdílu je neskutečně vlídná, přívětivá a empatická. Možná právě proto, že k ní nebyl osud také vždy přívětivý a ve svém životě zažila mnoho krutých ran.

Málokdo ví, že se Ester po svých středoškolských studiích dostala také na Divadelní fakultu Akademie múzických umění v Praze, kde nejprve studovala režii, ale pak přešla na herectví. Školu úspěšně dokončila. Její kariéra tak nejprve směřovala i na divadelní prkna. Když jí bylo 23 let, provdala se Ester za lékaře Zdeňka Janečka, se kterým má dvě děti.

Společně přečkali i velkou manželskou krizi, při které vytanuly na povrch jeho nevěry. Pár spolu však zůstal i nadále. Jako stvrzení jejich smíření se jim narodilo třetí dítě. Po dvou klucích následovala konečně dcera, která dostala jméno Sára. Jenže Ester otěhotněla znovu. Osud jim ale tentokrát radost ze čtvrtého dítěte nedopřál. Narodilo se totiž mrtvé, což byla pro rodinu velká rána.

Osud ale Ester nedopřál klid ani po této kruté zkušenosti. Už rok od nešťastného porodu musela Janečková pochovat svého synovce. Byl to čtrnáctiletý kluk, který zažívat ve svém okolí problémy se svou objevovanou homosexualitou. Rozhodl se proto, že z našeho světa dobrovolně odejde a spáchal sebevraždu. Nebyl to ale neuvážený krok. Synovec Filip sebevraždu plánoval a každému v rodině zanechal dopis. Pro svou tetu Ester Janečkovou měl speciální úkol. V dopise ji poprosil, zda by o problémech homosexuálů nemohla veřejně promluvit, což mu Ester do puntíku splnila.

Smrt synovce Ester hodně zasáhla. Začala studovat psychoterapii a založila poradnu, která pomáhá lidem, kteří se nedokážou vyrovnat se svou sexuální orientací. Často také vystupuje na akcích, které mají s touto komunitou něco společného. Zároveň konvertovala ke křesťanství, přestože její synové se rozhodli, že budou navštěvovat židovskou školu.

Ester už oslavila své 51. narozeniny. Na synovce Filipa stále vzpomíná, ale nyní se těší z toho, že se na jaře roku 2023 stala babičkou. A tato úloha jí neskutečně sluší. Přejme jí, ať už ve svém životě zažívá jen ty hezké chvilky. Osud ji už přeci jen vyzkoušel dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz