Hlavní obsah
Nakupování

Připravili jsme pro vás návod, jak nakoupit vstupenky z druhé ruky téměř bez rizika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

O2 arena

Pokud opravdu chceme jít na koncert našeho oblíbeného interpreta, ale vzpomeneme si na to pozdě a všechny vstupenky už jsou vyprodané, nezbyde nám nic jiného, než si je opatřit neoficiální cestou. Za dodržení určitých pravidel to není nebezpečné.

Článek

Pokud se chystáte kupovat vstupenky na koncert či na jinou kulturní akci u neoficiálního prodejce, může to být do značné míry risk. Vstupenky totiž nemusejí být pravé a vy se na vaši vysněnou akci nedostanete. Když ale dodržíte několik základních pravidel, které jsme pro vás připravili na základě vlastních zkušeností, minimalizujete riziko podvodu na minimum.

Osobní setkání

Když najdete na internetové inzerci nabídku vstupenek, které prostě chcete, zapomeňte na platbu předem na účet a následné zaslání poštou. V takových případech se vystavujete riziku, že po uhrazení požadované částky už žádné vstupenky poštou nedostanete.

Identifikace prodávajícího

Pokud se s prodávajícím osobně setkáte, vždy si vyžádejte jeho identifikaci. Telefonní číslo opravdu nestačí. Až budete totiž řešit nějaký problém se vstupenkami, telefonní číslo, ze kterého s vámi komunikoval, už dávno nemusí být v provozu. Nejlepší variantou je, aby vám prodávající ukázal svůj občanský průkaz.

Elektronické vstupenky versus klasické vstupenky

V žádném případě nezakupujte elektronické vstupenky. Ty se dají snadno zneužít. První možností jejich zneužití je mnohonásobné vytištění stejných vstupenek prodejcem a jejich následný prodej více zákazníkům. Na akci se tak dostane pouze ten, kdo s nimi na místo konání dorazí nejdříve. Ostatní nebudou vpuštěni.

Druhým nešvarem v oblasti elektronických vstupenek bývá často to, že se falšují. Objednavatel vstupenek totiž od oficiálního prodejce obdrží i PDF se vstupenkami. Pokud si s takovým PDF někdo v počítači trochu pohraje, stačí mu z jedné zakoupené vstupenky udělat třeba 6 různých vstupenek v řadě vedle sebe. To není nic těžkého.

Vždy si tedy nejprve po telefonu ověřte, zda inzerent nabízí klasické vstupenky, nikoliv ty elektronické. A proč jsou klasické vstupenky bezpečnější? Jsou tištěny na speciálním termopapíře, mají řadu ochranných prvků, které si ticketingové společnosti hlídají. Možnost jejich zneužití je tedy minimální.

Cena

Pokud vám někdo tvrdí, že se snaží vstupenek zbavit například z důvodu, že nakonec v daný termín nemůže na akci jít, ale k tomu vám je chce prodat za cenu mnohem vyšší, než je na vstupence uvedeno, je to přinejmenším podezřelé.

Pokud skutečně nemůže na akci jít, prodá vám vstupenky za cenu stejnou, jako je na vstupenkách uvedeno, nebo i nižší. A pokud prodává za vyšší cenu, tak je to přeprodejce, který se skupováním a následným prodejem vstupenek tak trochu živí. Ani to ale nesvědčí o jeho nevěrohodnosti. Problémem je, když se jeho výpovědi rozcházejí a jeho tvrzení jsou často i protichůdná.

Pokud dodržíte tato základní a jednoduchá pravidla, riziko nepravosti vstupenek je blízké nule. Samozřejmě není prodej vstupenek mimo oficiální cesty nikdy zcela bez rizika, protože se mohou najít i věrohodní a přesvědčiví lháři, kterým snadno skočíte na lep. Proto buďte při takovém nákupu vždy nanejvýš opatrní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Falšování

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz