Hlavní obsah
Lidé a společnost

Laskavá Babička Terezie Brzková: Nesnášela děti a vulgárně jim nadávala. Možná i udávala kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kinorevue / Wikipedia Commons / volné dílo

Terezie Brzková (vlevo)

Terezie Brzková žije v našich srdcích jako krásná a laskavá babička, která ztvárnila nezapomenutelné role ve starých českých filmech. Jenže jaká byla ve skutečnosti? K naší představě o ni měla hodně daleko.

Článek

Terezie Brzková se narodila jako Terezie Jelínková v roce 1875 ve středočeském Kolíně. Protože milovala divadlo, zasvětila mu i svůj profesní život. Skutečnou slávu jí ale přinesl až film. Jenže příležitost zahrát si v něm, dostala Brzková až při odchodu do důchodu. Prvním filmem, ve kterém jsme ji mohli vidět, byl Kouzelný dům Otakara Vávry z roku 1939. Brzkové v té době bylo 64 let.

Hned o rok později přišla její nejikoničtější role. Zahrála si babičku ve filmu na motivy románu Boženy Němcové Babička. Nejvíce si ji ale čeští diváci pamatují z dosud často reprízované pohádky Byl jednou jeden král z roku 1954 s Janem Werichem v hlavní roli, kde si zahrála babku kořenářku. V obou těchto filmech ztvárnila postavy, které miloval a možná stále miluje celý národ. Hodné a laskavé babičky, které se těší lásce a oblibě svých blízkých i přátel.

Jako babička byla jedinečná. Pro děti by udělala všechno, její chování ve filmu je až dojemné. Jako babka kořenářka se zase starala o královskou dceru a znala všechny obyvatele království, ke kterým se chová mile a přátelsky.

Jenže Terezie Brzková byla ve skutečnosti úplně někým jiným. To, co lidé obdivovali na její roli v Babičce, a sice jak přátelská, milá a spravedlivá byla ke všem dětem, byl skutečně jen geniální herecký talent. Terezie Brzková ve skutečnosti děti nesnášela. Když se netočilo, nebo byla pauza, řvala podle dobových svědectví na děti, že ji otravují, a titulovala je vulgárními nadávkami.

Dalším problémem, který musel na place řešit celý štáb, byla její náladovost. S mnoha hereckými kolegy si zkrátka nesedla. Od Vlasty Buriana nepřijala žádnou kritiku, přitom mu neustále za něco nadávala. S Janem Werichem se také hodně hádala. Na výsledném filmu to ale není vůbec poznat. Brzková musela být naprosto excelentní herečka, protože na plátně působí jako naprostý anděl.

Později se začaly šířit fámy, které mohly její pověst poškodit ještě více. Přestože to nikdy nebylo prokázáno, kolovaly o ní zvěsti, že spolupracovala s komunistickým režimem a udávala Státní bezpečnosti nejen své herecké kolegy. Možná šlo jen o pomluvy ze strany herců, se kterými se často hádala a kteří ji neměli rádi. Pravdou ale je, že takových informací se v letech po její smrti vyrojilo mnoho, a to z různých koutů tehdejšího filmového světa. Vina jí ale dokázána ani být nemohla, protože tento svět opustila v roce 1966 ve věku 91 let.

Terezie Brzková měla jistě své chyby tak, jako je má každý z nás. Herečka to ale byla bezesporu vynikající a bez ní by některé filmové hity, které dnes pravidelně sledujeme, ani nemohly vzniknout. A proto s námi zůstane jako hodná babička ještě po mnoho dalších let.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz