Hlavní obsah
Lidé a společnost

Leontýnka z „Ať žijí duchové“ zemřela mladá: Zůstaly po ní tři dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Bureš / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

kresba Dany Vávrové

Osud si nevybírá. Nezáleží na tom, kdo jste. Život nás totiž dokáže někdy nemile překvapit. Smutný konec se tak nevyhnul ani některým hercům z oblíbené pohádky Ať žijí duchové, kterou milujeme více jak 45 let.

Článek

Pohádka Oldřicha Lipského Ať žijí duchové z roku 1977 si získala srdce nejen dětí, ale i nás dospělých. Pravidelně ji tak můžeme vídat na televizních obrazovkách. Jenže někteří herci to ve skutečnosti neměli tak lehké jako jejich postavy. V nedožitých 22 letech zemřel představitel jednoho z dětských hrdinů Tomáš Holý. Krutému osudu se ale nevyhnula ani představitelka hlavní dětské role Leontýnky Brtníkové.

Dana Vávrová se narodila v roce 1967 v Praze. Už jako malá chodila do dramatického kroužku lidové školy. Jejím snem bylo stát se herečkou. Kroky ji tak logicky vedli na Státní konzervatoř. Role v pohádce Ať žijí duchové byla její první. Když tak bravurně ztvárnila postavu Leontýnky, nebylo jí ještě ani deset let. Vidět jsme ji ale mohli například i v televizním seriálu My všichni školou povinní. Zahrála se ale i v dalších divácky oblíbených filmech a seriálech jako například Kulový blesk, Arabela či Pan Tau. Málokdo však ví, že dostala i malou roli ve Formanově oscarovém filmu Amadeus.

Někoho možná překvapí, že Dana Vávrová měla neméně slavnou sestru. Byla jí Hana Vávrová, známá česká moderátorka a televizní hlasatelka, která se stala ženou známého českého herce Karla Heřmánka. Je tak matkou herce mladé generace, Karla Heřmánka mladšího. Zpátky ale k Leontýnce.

Vytouženou Státní konzervatoř Dana Vávrová nedostudovala. Ve čtvrtém ročníku její studium přerušila a ve svých 19 letech odjela do Německa. Tam se provdala za režiséra Josepha Vilsmaiera. Přestože v Německu nikdy nezískala takovou slávu jako u nás, byla oblíbenou herečkou, která si u našich sousedů zahrála hned v několika filmech. Se svým manželem měla hned tři dcery, které se jí narodily na přelomu 80. a 90. let. Všechno nasvědčovalo tomu, že Dana Vávrová bude žít klidný a spokojený život.

Jenže jak to tak bývá, opět zasáhl osud. Poté, co získala německé ocenění Stříbrný pás za roli Anny ve filmu Podzimní mléko, byla jí v roce 2008 diagnostikována rakovina děložního hrdla. A přestože se herečka se svojí nemocí prala ze všech sil, nádorové metastáze se jí rozšířily do jater i do plic. Pak už to mělo všechno rychlý spád. Na konci ledna byla hospitalizována na klinice v Mnichově. Dne 5. února 2009 zemřela. Její smrt a následný pohřeb plnily titulní stránky německých deníků i online médií. Její rodina odjela do Rakouska, aby se vyhnula mediálnímu tlaku.

Dana Vávrová zemřela ve věku pouhých 41 let a zanechala po sobě tři mladé dcery. Třiadvacetiletou Janinu, dvacetiletou Theresu a sedmnáctiletou Josefinu. Její smrt otřásla i Českem a českou kinematografií, přestože již více jak 20 let v Česku nežila. My si ji tak navždy budeme pamatovat jako jedinečnou Leontýnku, která se zjevovala na hradě, pomáhala svým kamarádům a zažila i svou první dětskou lásku.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ať žijí duchové

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz