Hlavní obsah
Umění a zábava

Lesbická ikona Lucy Lawless: Xena se konečně po 20 letech setkala před kamerou se svou Gabrielou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucy Lawless / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Lucy Lawless v roce 2010

Kdo by neznal představitelku Xeny princezny bojovnice, která byla v devadesátých letech přední feministickou a lesbickou ikonou. Seriál už tenkrát předběhl dobu a má stále tisíce fanoušků po celém světě.

Článek

Seriál Xena začal vznikat v roce 1995, kdy se Xena nejprve objevila ve třech epizodách seriálu Herkules a teprve poté dostala svůj vlastní seriál. Natočilo se celkem 6 řad o celkovém počtu 134 epizod. A tisíce fanoušků na seriál stále nezapomnělo a neustále volají po jeho obnovení.

Příběh vypráví o kruté válečnici Xeně, která v období starověku pustoší jednu vesnici za druhou. Teprve po setkání s Herkulem dostane její život nový směr. Princezna bojovnice se staví na stranu dobra a jejím životním posláním se stává náprava hříchů z minulosti a ochrana nevinných. Na své pouti se seznamuje s Gabrielou, ze které je brzy její nejlepší přítelkyně a seriál v mnoha ohledech naznačil, že možná i mnohem víc. Společně s Xenou a Gabrielou pak procestováváme Řecko, Řím, ale i Indii, Čínu či Japonsko. Xena jakožto fiktivní postava se stává aktérem mnoha dávných řeckých a jiných mýtů a bájí.

Seriál se stal v 90. letech doslova hitem. A důvodů bylo hned několik. Jednalo se neotřelé téma zobrazující dávno zaniklý antický svět. Také nebylo úplně časté, že hlavními hrdinkami příběhů by byly ženy. Xena se stala prototypem hrdé a odvážné ženy, která se za žádnou cenu nevzdá žádnému muži. Feministky seriál doslova milovaly. Jak se ale seriál vyvíjel, odhaloval stále více ze společného vztahu hlavních hrdinek. Přestože to nebylo v seriálu nikdy řečeno explicitně, příslušníci LGBT+ komunity milovali náznaky o vztahu Xeny a Gabriely, kterých byl seriál, zejména v pozdějších řadách, doslova prosycen.

Jak představitelka Xeny, Lucy Lawless, tak její seriálová Gabriela, Renée O’Connor, později přiznaly, že to byl záměr a skryté poselství, které měl seriál svým fanouškům předat. V době jeho natáčení totiž nebylo ještě tak běžné, že by se o jiné než heterosexuální orientaci mluvilo v pořadech tak otevřeně, jako je to běžné třeba dnes.

Xenu a Gabrielu nepřestal svět miloval ani dlouhých 23 let od vysílání posledního dílu. Stále se objevují žádosti fanoušků, které volají po obnovení seriálu. Před několika lety se dokonce uvažovalo o tom, že bude seriál natočen jako reboot, tedy nově natočený seriál na motivy tohoto původního s novými představitelkami. Lucy i Renée však v té době přislíbily, že si v seriálu určitě zahrají, přestože to zřejmě nebudou role Xeny a Gabriely.

V roce 2020 se Lucy Lawless pustila do natáčení australského seriálu My Life Is Murder, kde hraje policejní vyšetřovatelku v důchodu, která je ale pro své znalosti a dovednosti stále vyhledávána místní policií, aby se podílela na vyšetřování složitých nebo nevyřešených případů. A právě v tomto seriálu se v jeho druhé řadě v roce 2021 před kamerou setkala s Renée O’Connor.

Pro fanoušky slavného seriálu to byl doslova svátek, protože opět viděli pohromadě Xenu a Gabrielu, které se v posledním díle seriálu Xena museli rozloučit. I když to byly jen herečky, které ale od natáčení Xeny pojí životní přátelství a hrály role terapeutky a její klientky, byl to neskutečně silný zážitek pro ty, kteří stále vzpomínají, jak silné bylo pouto mezi dávnými antickými hrdinkami.

Představitelka Xeny oslaví letos na jaře již 56. narozeniny, Gabriela je o 2 roky mladší. Je tak už velmi nereálné, že by se v tomto věku do svých nejslavnějších rolí ještě někdy vrátily. Xena přesto stále zůstává ikonou nejen pro LGBT+ komunitu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Seriál Xena
Hercules

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz