Hlavní obsah
Lidé a společnost

Liblice B: Nejvyšší stavba v Česku je vyšší než Eiffelova věž. Najdeme ji jen 20 kilometrů od Prahy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Podzemny22 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vysílač Liblice B

Když se řekne Eiffelova věž, představíme si věž obřích rozměrů, jejíž vrchol můžeme od její paty pozorovat někde vysoko v oblacích. V Česku ale máme stavbu, která je ještě o několik desítek metrů vyšší.

Článek

Když se řeší nejvyšší stavba v Česku, mnoho Čechů nezná odpověď. Nabízí se Žižkovský vysílač, který v Praze působí doslova monumentálně. Pravdou ale je, že jeho výška je pouze 222 metrů a natolik dechberoucím způsobem působí zejména proto, že je postaven na vysokém žižkovském kopci. Tak co je ale tou nejvyšší stavbou Česka?

Vyšší než Žižkovský vysílač už je jen několik elektrárenských a jiných komínů a vysílače. Absolutně nejvyšší stavbou je vysílač označovaný jako Liblice B, který leží nedaleko Českého Brodu v okrese Kolín. Od hranic Prahy je tak vzdálen necelých dvacet kilometrů. Vzhledem ke své výšce, která činí neuvěřitelných 355 metrů je viditelný z dalekého okolí.

Vysílač svou výškou předčí i slavnou Eiffelovu věž, která měřila původně 300 metrů, dnes kvůli přidaným anténám dosahuje výšky 324 metrů. Vysílače u Českého Brodu sice na první pohled nepůsobí tak monumentálním dojmem jako slavná pařížská věž, le ve vzdálenosti 120 metrů od sebe se nachází hned dvě prakticky totožné stavby. Označení vysílač Liblice B se tak používá jako označení pro soustavu obou staveb.

Vysílač pochází ze 70. let 20. století a měl tehdy kruciální význam. Jeho zprovoznění totiž prokrylo prakticky celé Čechy signálem, na kterém se dal zachytit druhý program Československého rozhlasu.

Kromě toho, že je vysílač nejvyšší stavbou v Česku, může se pyšnit ještě jedním celorepublikovým nej. Uvnitř každé z věží se totiž nachází nejdelší výtah, jaký v Česku můžeme najít. Vyjet s ním můžeme až od úplného spodu věže do výšky 350 metrů. Žádný jiný výtah v Česku takové převýšení nezdolává.

Protože se jedná o velmi úzké věže, jsou kvůli stabilitě ukotveny k zemi mnoha napnutými lany, které kolem každé z věží tvoří pomyslný kruh. A prakticky tam, kde ukotvení jedné z věží končí ukotvení druhé začíná.

Foto: Atillak / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Na fotografii jsou dobře patrná ukotvovací lana jednotlivých věží

Když se ale ocitnete v oblasti kolem vysílače, možná zaslechnete místní, jak si povídají i o vysílači Libice A. Ten se totiž nacházel nedaleko odtud. Jednalo se ale o mnohem nižší vysílač pocházející z přelomu 20. a 30. letech 20. století. Skládal se taktéž ze dvou věží vzdálených od sebe na 250 metrů a dosahujících výšky 150 metrů. Jenže časem se tyto věže staly nepotřebné a v roce 2004 došlo k jejich odstřelu.

Nejvyšší stavby Česka jsou tak výlučně vysílače a elektrárenské komíny. Ten nejvyšší elektrárenský komín v Prunéřově měří 301 metrů. Vysílače u Českého Brodu však zůstávají českým unikátem. Stát pod nimi je vskutku jedinečný zážitek.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz