Hlavní obsah
Jídlo a pití

Limonády mají u nás daleko menší podíl ovocné šťávy než v zahraničí. A i jinak chutnají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rene Asmussen / Creative Commons / pexels.com

Kdo z nás by si rád nedal ovocnou limonádu. Vychlazená limonáda v horkých letních dnech opravdu osvěží a někdy i skvěle chutná. U nás ale bohužel dostanete limonády, jejichž ovocný podíl nestojí ani za řeč. V zahraničí to mají často jinak.

Článek

Mezi nejoblíbenější ovocné limonády, které si Češi kupují, rozhodně patří například Fanta nebo Mirinda. Od ovocné limonády očekáváme podstatný podíl ovocné šťávy. Jenže tak tomu u nás není. V limonádě Fanta je obvyklý podíl ovocné šťávy pět procent, u Mirindy dokonce jen čtyři procenta. To je na ovocnou limonádu zoufale málo, ale my už jsme si na to zvykli, takže nám to ani nepřijde.

Když ale vyjedete do zahraničí a tam si dáte stejnou limonádu, budete překvapeni už její sytější barvou, v mnoha případech i její výraznější, lepší a ovocnější chutí. My vyzkoušeli tyto limonády ve Francii a v Itálii. Tam je standardní podíl ovocné šťávy v těchto limonádách dvanáct procent. A to už je na chuti opravdu znát. Typický italský nápoj aranciata obsahuje často i dvacetiprocentní podíl ovoce. Je tak absolutně nesrovnatelný s chutí limonád u nás. Navíc je mnohem levnější.

Pro náš trh se tak vyrábí nekvalitní ovocné limonády, protože jsou na ně čeští konzumenti zvyklí a lepší standard nevyžadují. Nejde samozřejmě jen o Českou republiku. Takto nekvalitní produkty koupíte i na Slovensku a v Polsku a v dalších státech východní Evropy. Přestože Česko leží ve střední Evropě, kvalitou potravin a dovážených produktů jsme řazeni k těm východním.

Kdo jezdí na nákupy například do Německa, jistě tento nešvar zná. Již pár kilometrů za hranicemi koupíme prakticky za stejnou cenu diametrálně odlišné produkty, které se však na venek tváří úplně stejně.

I u nás se ale dají koupit výrobky kvalitou srovnatelné. Už nějaký čas se prodává limonáda Targa Florio, zatím pouze v malých plechovkách, která má podíl ovocné pomerančové šťávy dvanáct procent. Odpovídá tak kvalitnějším zahraničním produktům. My jsme ji ochutnali a je to na ni skutečně znát.

Zda má takový produkt na českém trhu šanci uspět, je však ve hvězdách. U nás se totiž i ve velkém konzumují limonády výrobců, jako je Koli, které neobsahují prakticky žádné ovoce, barvu získávají barvivy a chuť aromaty. I tak jsou to právě tyto limonády, které si dáte točené v restauracích a hospodách, kde takový produkt nabízejí.

Dvojí kvalita potravin je velkým problémem, který se řeší už léta. Médii zněly sliby, že nekvalitní potraviny nebudou do Česka dováženy a že dvojí kvalita potravin jako taková bude odstraněna. Zatím se tak ale očividně nestalo, minimálně v oblasti ovocných limonád je tento nešvar hojně rozšířen i nadále. Ale my chceme přece taky ovocnější limonády a ne jen chemické náhražky.

Až budete někde na dovolené, zkuste si dát pomerančovou limonádu a srovnat její barvu a chuť. Pokud vám přijde lepší, podívejte se na zadní stranu na její složení. Myslím, že budete překvapeni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz