Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželka krále podsvětí Běly: Rodina se jí zřekla, dům jim odstřelovaly rakety, pak přišla o syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / Pexels

Ilustrační foto

Manželka krále podsvětí to neměla jednoduché. Manžel ji údajně bil, musela čelit útokům na jejich domov, přežila svého manžela i syna. Rány osudy však nedokázala snést a rozhodla se pro sebevraždu.

Článek

Byla dcerou právníka. Zamilovala se ale do Antonína Běly, kterého si vzala ještě před revolucí. Byl to sice vekslák, takže z komunistického pohledu podvratný živel, avšak s mafií neměl tehdy ještě nic společného. Přesto jejich manželství provázely komplikace již od samého začátku. Její rodina s ní nechtěla mít nadále nic společného, rodina Antonína Běly ji nemusela a nikdy nepřijala.

Spekulovalo se o tom, že ji Běla bil již od začátku jejich společného vztahu, Marie Bělová však byla zamilovaná a bezmezně svého muže obdivovala. To ale ještě netušila, co je čeká po revoluci. Z Běly se totiž pomalu stával král českého podsvětí, který aktivně spolupracoval s tehdejšími mafiány. Později začal spolupracovat i s Františkem Mrázkem. A to byl právě kámen úrazu. Pokud Běla neudělal, co po něm Mrázek žádal, mohl si zadělat na velký problém.

Běla střídal strany, a tak se jednoho dne dočkal toho, že na jeho vilu zaútočily dvě protitankové střely. Rodina však nebyla bezprostředně ohrožena na životě. Kdo byl iniciátorem útoku se nepodařilo zjistit, předpokládá se však, že se jednalo o odplatu ruské mafie za Bělovu spolupráci s Arménci. Rozsudek smrti si ale Běla pravděpodobně podepsal až v momentě, kdy Mrázkovi slíbil likvidaci jednoho nepohodlného muže. Běla ho však nezabil, jeho smrt pouze předstíral.

V roce 1996 vnikli ozbrojení muži do jeho domu, ve kterém ale našli pouze přítelkyni Bělova syna, jeho vnučku a hospodyni. Loupežné přepadení bylo zřejmě pouze maskovacím manévrem, přesto si z domu zločinci odnesli zlato za 12 milionů korun. S Antonínem Bělou se potkali na pozemku kolem domu, když utíkali pryč. Neváhali a začali do Běly pálit ze samopalů. Celkem ho zasáhlo 37 střel. Ačkoli nebyl případ nikdy oficiálně uzavřen, předpokládá se, že se skutečně jednalo o Mrázkovu odplatu. I když byl z Bělovy vraždy později obviněn jeho bývalý bodyguard Pavel Šrytr, vinu se nepodařilo prokázat ani jednomu z nich.

Marie Bělová utrpěla velkou ztrátou. Nebyl to jen manžel, o koho přišla. Ztratila také svého syna, který byl dlouhodobě závislý na drogách. Zemřel ve 28 letech na předávkování. To byla pro vdovu poslední kapka. Rozhodla se, že spáchá sebevraždu. Oblékla se do svátečních šatů, nalíčila se, učesala a upravila. Pak spolykala velké množství prášků. Lékařům se ale povedlo ji zachránit.

Depresemi však Bělová trpěla dál. Sílu jít dál nenašla. Druhý pokus o sebevraždu už ji vyšel. Oběsila se ve svém domě na podzim roku 2020. Tak skončila manželka krále českého podsvětí, která se sice provdala jen za veksláka, ale prožila většinu svého života v tyranii a pod hrozbou útoků na svůj domov. Když přišla o všechno, co jí v životě bylo drahé, její život už pro ni ztratil smysl.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz