Hlavní obsah

Marcela z Rodinných pout zemřela ve 36 letech. Herečka Dřízhalová prohrála svůj boj s nemocí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daiangan / Creative Commons / pexels.com

Rodinná pouta byly prvním nekonečným seriálem, který se v Česku natočil. Na rodinu Rubešových tak dodnes vzpomínají mnozí z nás. Tragický osud ale potkal představitelku jedné z hlavních rolí. Zemřela velmi mladá.

Článek

Zuzana Dřízhalová se narodila v roce 1975 v Praze. Její umělecké sklony se začaly projevovat už v útlém věku, kdy se díky svému krásnému hlasu dostala do sboru Bambini di Praga. Jenže se ani zpěvu a ani herectví věnovat nechtěla. Táhlo jí to úplně jiným směrem. Začala studovat Vysokou školu chemicko-technologickou. Na DAMU ji pak dostala náhoda. Byla přijata, když pomáhala svému známému. Dřízhalová se rozhodla to zkusit. A pak už přicházely samé úspěchy.

Nejprve to byla divadelní angažmá, následovaly role ve filmech a seriálech. Její nejznámější rolí zůstala role Marcely Rubešové v nekonečném primáckém seriálu Rodinná pouta, následně pak Velmi křehké vztahy. Vidět jsme ji ale mohli i v pokračování Nemocnice na kraji města nebo v Četnických humoreskách.

Na první pohled je to kariéra, kterou by si přál každý začínající herec. Zuzana Dřízhalová se ale celou tu dobu potýkala se zákeřnou nemocí. Byla jí totiž diagnostikována rakovina lymfatických uzlin. Bylo to ještě v době, kdy byla studentkou. Přesto o její nemoci neměla veřejnost ponětí. Zuzana Dřízhalová s nepřízní osudu bojovala statečně.

Nemoc se jí vrátila hned několikrát. Byly období, kdy to vypadalo, že Dřízhalová nad nemocí vyhrála. Ty ale střídaly období totální bezmoci. Když už to vypadalo, že herečka je skutečně zdravá, neboť jí rakovina dala pokoj na šest let, splnila si svůj životní sen. Se svým manželem, hercem a scénografem, Hynkem Dřízhalem adaptovala půlročního syna.

Jenže krátce po adopci rakovina zaútočila znovu a tentokrát už Zuzana Dřízhalová neměla tu sílu, aby nad ní vyhrála. Zemřela sedm měsíců poté, co došlo ke zmiňované adopci. Manžel tak zůstal na syna sám a její adoptovaný syn si tak na svou maminku zřejmě vůbec nebude pamatovat.

Zuzana Dřízhalová zemřela 16. září 2011. Její odkaz tu však stále žije. A nejde jen o filmy a seriály, které natočila. Po svých zkušenostech s rakovinou se totiž rozhodla pomáhat těm, které potká podobný osud. Ještě s dalšími ženami, které také postihla rakovina, založila občanské sdružení Lymfom Help. Toto sdružení nabádá k důkladnějším a včasnějším vyšetřením, která by dokázala rakovinu odhalit teprve v zárodku s větší nadějí na přežití pacienta.

Organizace za dobu svého fungování pomohla už nespočtu pacientů. A právě v Lymfom Help žije dokaz Zuzany Dřízhalové nejsilněji. Ani tak zákeřná nemoc, jakou rakovina je, jí totiž nedonutila přestat pomáhat lidem.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Zuzana Dřízhalová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz