Hlavní obsah
Cestování

Matera: Italské podzemní město je plné tajemství, ubytovat se tu můžete ve skále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gigi.Parentini / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pokud hledáte historické město plné nevšedních zážitků, pak byste se měli vydat do Matery. Město je známé pro své skalní domy, které se nacházejí v jeho historickém centru a jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

Článek

Matera má bohatou historii, která sahá až do pravěku. To se ostatně dokázalo mnoha archeologickými nálezy nejen pod městem, ale i v jeho okolí. Ve středověku se z Matery stalo důležité kulturní a hospodářské centrum. Bohužel ve 20. století byla Matera vnímána jako ostuda Itálie. Město bylo plné špíny a nemocí. Záchranné akce na obnovu města však byly úspěšné a Matera prošla velkou proměnou. Dnes z ní začíná pomalu být oblíbená turistická destinace.

Největším lákadlem pro turisty jsou skalní domy, které jsou vytesané přímo do skály. Matera je jich plná. Nacházejí se v úzkých uličkách a jsou propojené spletí chodeb a náměstí, které dodávají Mateře jedinečný charakter. Historické centrum Matery je navíc plné kostelů a klášterů. Nejvýznamnější z nich je kostel svatého Františka z Assisi, pod kterým se nachází starý skalní kostel. Za navštívení stojí i klášter Santa Maria de Idris.

Foto: Enric / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Skalní kostel Santa Maria de Idris

Pokud ale chcete vidět z Matery to je nejlepší, zamiřte do podzemního města, které se rozprostírá pod celým historickým centrem. Podzemí města nabízí fascinující pohled na život v minulosti. Můžete se projít úzkými chodbami a prozkoumat obytné domy, které se používaly v minulosti. Některé z těchto domů jsou vybaveny nábytkem a dalšími předměty. Dnes tak slouží jako muzeum pro návštěvníky.

Jednou z nejvýznamnějších památek podzemí Matery je kostel San Giovanni in Monterrone. Tento kostel byl vytesaný přímo do skály a najdete v něm fresku Kristova křtu, která pochází ze 14. století. Když do kostela vstoupíte, zmocní se vás zvláštní pocity. Vždyť se také procházíte prastarým božím stánkem, o kterém při návštěvě města na povrchu ani nevíte, že existuje.

Foto: Gorup de Besanez / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Matera má ještě jednu raritu. Můžete se zde ubytovat v domech ve skále, která vaši návštěvu udělají ještě autentičtější. Nemusíte se bát nepohodlí, chladu či nečistot. Tato obydlí jsou zařízena tak, aby ubytovaným návštěvníkům poskytla jedinečné bydlení s veškerým luxusem.

Město je také rájem pro gurmány. Zdejší kuchyně je založena na jednoduchých, ale chutných ingrediencích a nabízí mnoho specialit. Jmenujme například tzv. materský chléb nebo taralli, což jsou křupavé tyčinky podobné našim preclíkům. Přestože byste to v takovém městě nečekali, najdeme zde i michelinskou restauraci, jejíž návštěva potěší nejen naše chuťové buňky.

Foto: Kars Alfrink / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Typický materský chléb

Město se nachází přibližně 65 km od Bari a lze se sem dostat vlakem nebo autobusem. Zdejší krajina je opravdu překrásná a nabízí mnoho možností pro pěší turistiku a cykloturistiku. Navíc je Matera městem, které zatím nenavštěvuje velké množství turistů, takže se můžete těšit na klidnou a autentickou atmosféru.

Výlet do Matery je zkrátka zážitkem, na který nelze zapomenout. Toto město je plné historických skvostů a tak trochu tajemných míst. Ať už jste milovníkem historie, architektury nebo dobrého jídla, Matera vám tohle všechno může nabídnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz