Hlavní obsah
Cestování

Mezi nejkrásnější města Evropy patří i Praha. Umisťuje se pravidelně v první pětici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jéshoots / Creative Commons / pexels.com

Praha je bezesporu nádherné město. Jeho kulturní centrum je zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO a je největší českou metropolí. Líbí se ale i zahraničním turistům. V anketách se umisťuje pravidelně v první pětici.

Článek

Ten, kdo se v Praze nachází každý den, už tolik nevnímá genia loci, kterým Praha oplývá. Je to město, které dobře známe, a tak nám může tak trochu zevšednět. Zahraniční turisté se sem ale rádi vracejí a Praha se umisťuje na předních příčkách anket o nejkrásnějších město Evropy.

Žebříčku nejkrásnějších měst Evropy prakticky vždy vévodí italská metropole a hlavní město tohoto státu, Řím. Jeho historické centrum staré tisíce let uchvacuje ročně desítky milionů turistů. Vždyť kdo by se nechtěl projít kolem starých zdí Kolosea, cítit chlad bývalého vězení z Andělského hradu nebo se osvěžit u Fontány di Trevi.

Foto: Jason Renfrow Photography / Creative Commons / pexels.com

Jedna z nejkrásnější římských staveb, Koloseum

Hned za Římem se standardně umisťuje multikulturní centrum Francie, které jezdí obdivovat turisté z celého světa. Ano, mluvíme o Paříži. Její dominanta, Eiffelova věž, vás ohromí a vyrazí vám dech. Ale Paříž toho nabízí mnohem víc. Notre Dame, Louvre nebo Sacré-Coeur. To vše je součástí jejího jedinečného kouzla.

Foto: Pierre Blaché / Creative Commons / pexels.com

Romantická ulička na Montmartru vedoucí k Sacré-Coeur

Pak už se pozice v anketách liší, ale do pátého místa se standardně umisťují stejná tři evropská města. Prvním z nich je právě Praha. Lidé v ní nejvíce obdivují největší hradní komplex na světě zvaný Pražský hrad, fenomenální Karlův most či staroměstský orloj spolu s radnicí.

Dalším z měst, které se drží v první pětce, je britský Londýn. Město, kde nezmokne jen málokdo. I přes mnoho deštivých dní v roce má Londýn ale také svoje kouzlo. Westminsterské opatství, Big Ben nebo Tower Bridge, to je jen zlomek toho, co můžete v tomto anglickém městě obdivovat.

Foto: Dominika Gregušová / Creative Commons / pexels.com

Westminsterské opatství s Big Benem v centru Londýna

Posledním městem, které s Prahou a Londýnem soupeří, je Budapešť. Její historické centrum je nádherné. Budova Parlamentu je dechberoucí a výhledy na hrad a rybářskou baštu na protější straně Dunaje taktéž. Oproti ostatním městům je turistické centrum Budapeště miniaturní, o to více však zaujme svou romantikou a nevšedností.

Foto: Nora / Creative Commons / pexels.com

Budapešťský parlament

Na další příčkách se objevují už různá města jako jsou Benátky, Florencie, Bruggy, Barcelona, Berlín nebo Vídeň. Na slávu Prahy však už žádné z těchto měst nedosáhne. Buďme pyšní na to, že je právě naším hlavním městě. Je plná nevšedních krás a z každého zákoutí na vás tak trochu dýchá historie.

Praha je domovem mnoha z nás. Tím domovem, který milujeme, ale přesto stále proklínáme. Naše hlavní město však může nabídnout úplně vše, co člověk může chtít. Jsou zde moderní obchodní centra, historické památky, nádherné parky, přírodní rezervace, moderní stavby, všechny dopravní prostředky, rozhledny. A to není ani zdaleka vše. Stačí se jen dívat kolem sebe a možná tak trochu hledat.

Které město je pro vás tím nej? Vybrali byste si z první pětice, nebo máte jiný tip? Tak nám ho prozraďte.

Anketa

Které evropské město máte nejraději?
Řím
9,9 %
Paříž
4,9 %
Prahu
68,6 %
Londýn
2,1 %
Budapešť
3,5 %
Mám nejraději jiné město
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 716 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nejkrásnější

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz