Hlavní obsah
Umění a zábava

Michal David ve svých muzikálech často recykluje písně, které již složil dříve. Jsou přece jeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pejsek10 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Michal David

Michal David je jedním z nejlepších hudebních skladatelů, které u nás v Česku máme. Má ten dar, že většina jeho písní se okamžitě stane hitem. A to buď v jeho interpretaci nebo v interpretací jiných umělců.

Článek

Michal David se narodil jako Vladimír Štancl v roce 1960. Jeho pěvecká kariéra vždy byla a stále je velmi úspěšná, avšak Michal David je i vynikajícím hudebním skladatelem. Skládal písně pro ty největší české hvězdy, mezi které bezesporu patří například Karel Gott nebo Helena Vondráčková. Na konci devadesátých let se však do módy dostaly muzikály. A tak této podnikatelské příležitosti využil i David.

Jeho muzikálová tvorba vešla ve známost muzikálem Kleopatra, který spatřil světlo světa v roce 2002. Titulní píseň Teď královnou jsem já se stala megahitem, který dodnes slýcháme jak na některých našich rádiích, tak na televizních obrazovkách. Od té doby složil Michal David mnoho dalších původních muzikálů, které se těšily velké oblibě. Jmenujme Tři mušketýry, Angeliku, Kata Mydláře, Mata Hari Muže se železnou maskou. Podílel se také na muzikálu Bohouše Josefa Mona Lisa. Jedná se o díla po hudební stránce jedinečná, poskládaná z mnoha chytlavých písní, které si při odchodu z divadla budete ještě dlouho pobrukovat.

Jenže jak muzikálů přibývá, Michal David se minimálně několikrát uchýlil k tomu, že do nových muzikálů použil písně, které již složil o mnoho let dříve. Samozřejmě s lehce upraveným hudebním podkladem, aby stylem zapadaly do nového muzikálu. Nám se povedlo vypátrat tři takové skladby, ale nevylučujeme, že jich existuje víc.

Nejdříve zmiňme píseň z muzikálu Kat Mydlář s názvem To stárnutí zrádné. Zde kromě hudebního pokladu zůstal i téměř celý původní text, takže jistě nešlo o záměr starou píseň v novém muzikále schovat, ale vzdát jí Katem Mydlářem hold, protože se jedná o vskutku nádhernou píseň, kterou Michal David původně nazpíval s mistrem Karlem Gottem.

Pak tu ale máme například skladbu ze stejného muzikálu s názvem Tobě chci lásku svou dát. Tu už ale Michal David použil mnoho let před uvedením muzikálu v muzikálu jiném. Jednalo se Princeznu Zmrzlinu v hlavní roli s Dádou Patrasovou. Obě skladby si můžete poslechnout a sami srovnat jejich podobnost, která je více než patrná.

Třetí skladba pochází z muzikálu Angelika, jedná se o duet mezi Angelikou a Nicolasem Jak láska zdolá úskalí. Původně šlo ale o sólovou píseň Ivety Bartošové Na tom záleží, která nyní zazářila v druhé řadě minisérie Iveta jako ústřední skladba třetího dílu. Opět můžete znění obou písní porovnat sami.

Je v pořádku, že Michal David používá písně, která již dříve složil, do nových autorských muzikálů? Kdysi jsem někde četl, že David tím vykrádá sám sebe. Dovolím si s tím ale nesouhlasit. Jedná se o autorskou tvorbu Michala Davida a ten má právo své písně kdykoli a kdekoli znovu použít. Pokud jim dá nový kabát a píseň se do nového muzikálu hodí, není důvod proč by ji nepoužil. Muzikály Michala Davida jsou totiž ve většině případů tím nejlepším, co může česká muzikálová scéna nabídnout.

Zpracováno na základě:

a vlastního pátrání s použitím srovnání jednotlivých skladeb

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz