Hlavní obsah
Umění a zábava

Michal David vyčítal Xindlovi, že mu ukradl píseň. Tu ale nikdy nesložil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Xindl X

Je tomu tři roky, co vypukla velká aféra mezi Xindlem X a Michalem Davidem. Na vině byla údajně ukradená píseň. Všechno je ale tak trochu jinak.

Článek

Michal David je bezesporu skvělým hudebním skladatelem, který má na svém kontě desítky hitů a několik úspěšných muzikálů. Hity nepsal jen sobě, obohatil jimi hudební repertoár mnoha českých zpěváků a zpěvaček od Hany Zagorové přes Ivetu Bartošovou až ke Karlu Gottovi. Michal David byl hvězdou především v 80. letech, kdy byl několikrát oceněn v anketě Zlatý slavík, ve své pěvecké kariéře pokračoval i po revoluci. Na přední příčky oblíbenosti se se svou tvorbu dostal opět před několika lety, kdy získal druhé a třetí místo v Českém slavíku.

Xindl X, vlastním jménem Ondřej Ládek, je oproti Davidovi na české hudební scéně poměrně neokoukaným interpretem. Tento písničkář má ale na kontě několik velmi známých hitů, mezi které patří například Anděl, Láska v housce nebo V blbým věku. Dnes má manželku a děti, v době, kdy na hudební scéně začínal, ale tvořil pár se zpěvačkou Olgou Lounovou.

Xindl X složil před třemi lety píseň, jejíž nahrávku umístil na YouTube. Skladba nesla název Roušky a satiricky v ní hodnotil stav české země v covidové pandemii. Kromě humorného textu měla píseň ale i zajímavý hudební podklad. Ten Michalu Davidovi totiž hodně připomněl jeho slavnou a dávnou píseň, kterou však jeho fanoušci milují dodnes.

Skladba Colu, pijeme colu byla megahitem, který se dodnes hraje na zábavách, občas ho můžeme slyšet i rádiu. Michal David se na Xindla X obořil s tím, že mu jeho písničku ukradl. A spor byl na světě. Jenže to byl spor naprosto nesmyslný, protože to tak úplně nebyla pravda.

Píseň s hudebním podkladem Davidovy písně Colu, pijeme colu existovala již dříve. Složili ji Gabriele a Mario Balducciovi v roce 1982. Nazpívala ji Rosanna Fratello pod názvem Se t'amo t'amo. Pokud by tedy měl jít někdo do sporu s Xindlem X, byli by to právě tito italští autoři.

Navíc se z Xindlovy strany jednalo pouze o satirické přepracování textu a jeho následná interpretace pouze za zvuků kytary. Přesto Xindl X později uveřejnil na YouTube novou verzi své skladby. Text byl pozměněn jen lehce, hudební podklad byl ale v tomto případě autorský, aby nemohlo dojít k dalším neshodám.

Některé spory vzniknou tak rychle, že se člověk nestačí divit. Ještě rychleji pak gradují. Přitom se často jedná o takové malichernosti a zbytečnosti, které nestojí ani za povšimnutí. Stejně jako v tomto případě s autorstvím satirické skladby Xindla X. Naštěstí se tento spor urovnal poměrně rychle a v klidu, u jiných sporů ale takové štěstí člověk mít nemusí. Všechny verze Xindlovy písně Roušky, Davidovy Colu, pijeme colu i originální Se t'amo t'amo jsou na webu stále dostupné, takže si je pro srovnání můžete poslechnout.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz