Hlavní obsah
Umění a zábava

Mohl Jack na Titanicu přežít, kdyby se Rose uskromnila? Tato otázka tíží fanoušky filmu už 27 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anonymous / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Titanic

Snímek Titanic režiséra Jamese Camerona patří k těm nejzdařilejším v historii filmu. Jeho fanouškům však přesto stále vrtá hlavou jedna otázka. Mohl Jack Dawson přežít a nebyla jeho smrt zbytečná?

Článek

Film Titanic spatřil světlo světa v roce 1997 a na svou dobu byl snímkem doslova převratným. Odpovídaly tomu samozřejmě i náklady, které bylo nutné vynaložit na jeho natočení. Film ale rozhodně nepatří mezi ty nejdražší, které byly v historii filmu natočeny. Stal se však jedním z nejvýdělečnějších filmů. Drží se totiž na čtvrtém místě s tržbami před dvě a čtvrt miliardy amerických dolarů.

Řadí se ale také mezi filmy nejoceňovanější. Vyhrál celou řadu cen, z nichž je třeba zmínit především jedenáctinásobné vítězství v Academy Awards. Celkem jedenáct Oscarů se totiž podařilo získat pouze dvěma dalším filmům. Fanoušci se k filmu rádi vracejí, a tak se od premiéry v roce 1997 uskutečnilo hned několik dalších premiér mezi nimi i ve 3D verzi nebo ve 4K.

I tak si ale fanoušci kladou od uveřejnění stále stejnou otázku. Dalo se smrti Jacka předejít a mohl tak být osud Rose úplně jiný? Všichni si jistě vzpomeneme na dojemný závěr filmu, ve kterém se loď potopí a Rose s Jackem jsou vydáni napospas ledově studenému oceánu. Jack ale najde dveře plující na hladině a Rose na ně vysadí. Sám ale zůstane ve vodě a než dorazí pomoc, umrzne. Rose to chce vzdát a zemřít s ním, pak si ale uvědomí, že mu slíbila, že bude žít život, jaký si pro ni přál. A právě v těchto scénách je patrné, že na plovoucích dveřích je dostatek místa, aby se na ně vešli oba dva. Mohla tedy Rose Jacka zachránit?

Na první pohled je odpověď jasná. Ano, mohla. Dostatek místa by zaručil, že by se tomu největšímu mrazu přicházejícímu z vody oba vyhnuli. Vyjádřila se k tomu i představitelka filmové Rose Kate Winslet, která tvrzení fanoušků potvrdila. Ti ostatně uskutečnili i několik měření dveří, aby režiséru Cameronovi dokázali, že Jacka nechal umřít zbytečně.

Odpověď je ale jednodušší, než se může zdát. Je totiž úplně jedno, zda by se na dveře oba vešli. Kdyby si na dveře lehl i Jack, ty by se logicky více potopily do vody a na těla obou by se dostalo více mrazivé vody. Možná by tak oba přežili, možná by ale nepřežil ani jeden z nich. A to Jack nechtěl riskovat. Tím, že na plujících dveřích nechal pouze Rose, dal jí větší naději na přežití. Nelze mu tak nic vyčítat.

Nelze ale vyčítat nic ani Rose. Byla v šoku, zažila dramatické potopení lodi a několikrát jí šlo doslova o život. Byla promrzlá a ráda, že alespoň většinou svého těla není v té chladné vodě. Zřejmě ji ani nenapadlo, že Jack by měl větší naději na přežití, kdyby si na dveře vlezl k ní.

A tak jako tak to byl scénáristický záměr. Rose poznala svou životní lásku, prožila pár zamilovaných dnů a pak svou lásku ztratila. To ale z rozmazlené šlechtičny učinilo vyzrálou a rozumnou bytost, která na přání svého milovaného Jacka prožila život naplno. A ve stáří se opět vrátila na moře, aby mu za to poděkovala.

Titanic je sice snímkem zobrazujícím jednu z největších námořních katastrof v historii, ale je především o lásce. A v těchto bodech naprosto dostál tomu, co se od něj čekalo.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz