Hlavní obsah
Cestování

Mont-Saint-Michel: Klášter na vysoké skále je někdy součástí pevniny, někdy ostrovem v moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Amaustan / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Když je Mont-Saint-Michel ostrovem

Normandie je regionem Francie, který je pověstný pro svůj velký rozdíl ve výšce vodní hladiny při přílivu a při odlivu. Mont-Saint-Michel je tak někdy ostrovem, který ze všech stran omývá moře, jindy leží na pevnině a moře kolem něj ani nespatříte.

Článek

Mont-Saint-Michel se do češtiny překládá jako hora sv. Michala. Jedná se o 80 metrů vysoká skaliska, na nichž stojí monumentální klášter. Místo je zajímavé především tím, že je v těchto místech ohromný rozdíl ve výšce mořské hladiny při odlivu a při přílivu. Je to až 15 metrů, což je nejvíce v Evropě. Při odlivu se tak návštěvníkům odhaluje mořské dno. Voda při něm ustoupí o 10 až 15 kilometrů. Už toto činí z tohoto místa evropský unikát.

Foto: chisloup / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Parkoviště pod Mont-Saint-Michel

Pokud byste si ale mysleli, že přejdete po odhaleném mořském dnu při odlivu až k Mont-Saint-Michel, tak se mýlíte. Když voda na několik hodin zmizí ze širokého okolí, zůstanou tu po ní nebezpečné tekuté písky.

Na úpatí hory najdete malou obec s mnoha historickými budovami včetně hradebního opevnění. Na seznam světového kulturního dědictví UNESCO bylo ale místo zapsáno zejména kvůli kostelnímu klášteru, jehož výstavba se datuje již do 11. století.

Foto: Martin Cígler / CC BY-SA 3.0

Přístupová cesta na přílivový ostrov

Jako klášter však tato stavba nesloužila po celou dobu své existence. Místní opatství bylo na konci 18. století zrušeno. Za dob probíhající Francouzské revoluce bylo z kláštera vězení, a to až do roku 1863. Dnes je jednou z nejcennějších francouzských památek.

Roku 1879 se s rozvojem technologie místní začali snažit o to, aby byl Mont-Saint-Michel přístupný i v době přílivu. Byl zde zbudován něco jako násep či pomyslná hráz. Ta však byla po dlouhé roky více a více zanášena pískem a hrozilo, že by se Mont-Saint-Michel mohl stát nadobro poloostrovem. Teprve v roce 2014 došlo k jejímu odstranění a nahrazení dvoukilometrovým mostem pro vozidla a molem pro pěší. Voda tak opět unáší usazeniny zpět do moře. A už se vám nikdy nemůže stát, že byste na ostrově uvízli a museli čekat do dalšího odlivu, abyste se z něj dostali zpět na pevninu tak, jak tomu bylo dříve.

Foto: Hammondtravels / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0
Foto: Uwe Brodrecht / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Mont-Saint-Michel vypadá v určitých momentech jako nedobytná pevnost

Opatství na skále je možné v rámci turistických prohlídek navštívit. Ročně sem přijíždí kolem třech milionů turistů. Kostel působí monumentálně již z dálky, ale i před ním stanete v němém údivu. Od břehu se zvedá 80 metrová hora, na níž je postaven kostel se sochou svatého Michala na vrcholu tyčícího se až do výšky 157 metrů od úpatí hory.

Oficiálně je zde k trvalému pobytu přihlášeno méně než 30 obyvatel, takže je to spíše taková francouzská mini vesnička, která má však jedinečné kouzlo. Když budete stoupat ke klášteru klikatícími se uličkami, přijdete si jako ve středověku. Vše to tu vypadá, jako kdyby se tu zastavil čas. Samozřejmě si musíte odmyslet fast foody, kavárny a restaurace všude kolem. Prohlídka kláštera je však jedinečná. Výhledy na okolní krajinu a na ustupující nebo přibývající moře ve vás vyvolají zvláštní pocity. Jak Francouzi sami rádi říkávají, moře tu přibývá a ubývá rychlostí cválajícího koně.

Foto: Anjelayo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Interiéry opatství jsou neméně krásné. Křížová chodba s rajským dvorem je jednou z nejkrásnějších ve Francii

Mont-Saint-Michel se svými stavbami je skutečnou perlou a skvostem nejen Francie, ale celé Evropy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz