Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nastoupili jste do práce a hned zase skončili? Byl to otřesný zážitek? Tak se o něj podělte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Na pohovoru se tváří mile, naslibují vám hory doly, ale když nastoupíte, všechno se změní. I to se vám u některých firem může stát. Nejčastěji za to sice může lidský faktor, ale i tak se svěřte, aby podobně otřesné chvíle nezažil ještě někdo další.

Článek

Moderní technologie jde čím dál více dopředu a lidem toho umožňuje mnohem více. Když si vyberu nějaké zboží na neznámém eshopu, mohu si na internetu ověřit, zda má tento eshop kladné recenze a zda se nejedná o podvodníka. A tak můžu postupovat i při výběru zaměstnání.

Pokud jste zažili nějakou špatnou nebo dokonce otřesnou zkušenost ve firmě, kam jste nastoupili, podělte se o ni, ať se stejné chyby mohou vyvarovat další zájemci. Tuto možnost proklepnout si firmu ještě před tím, než do ní nastoupíte, nabízí například atmoskop.cz, ale obecně se dá najít na většině webů zveřejňujících nabídky práce.

Přečtení pár řádků vám může ulehčit nepříjemnosti, které byste si jinak způsobili nástupem do konkrétní firmy. Nikdy však nedávejte na jednu recenzi. Vždy se může najít někdo zaujatý, kdo svou výpověď o stavu firmy zkreslí, protože mu tam v něčem nevyšli vstříc, nebo něco nebylo podle jeho představ. Přečtěte si vždy recenzí víc, ať si uděláte komplexnější obrázek.

My jsme si tato hodnocení prošli na více webových stránkách, jako jsou i jobs.cz nebo prace.cz a podobné. Nejčastější negativní hodnocení, které bývalí zaměstnanci firmám udílejí, souvisí s nesplněním toho, co slibují, než k nim nastoupíte.

Při pohovoru se k vám chovají mile, nic není problém, ale když pak u nich začnete pracovat, jako by nic z toho ani nepadlo. Pokud firma zaměstnance opravdu potřebuje, tak takový zlom nastává až po tříměsíční zkušební době, kdy už zaměstnanec nemůže skončit ze dne na den a v případě jeho výpovědi mu běží dvouměsíční výpovědní lhůta, která však začíná až od 1. dne měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď podána. Pak už není úplně jednoduché se ze sevření takové firmy vymanit.

Kdo tedy chcete někam nastoupit, projděte si nejdříve recenze firmy, a vy, co máte nějakou zkušenost s firmou, ve které jste pracovali, ať už je pozitivní nebo negativní, sdílejte ji, ať předáte něco případných budoucím zájemcům. Férové pracovní prostředí je totiž základ a pokud jej firma neposkytuje, měla by nést následky.

Hlavní příčinou negativního hodnocení je totiž většinou lidský faktor, nejčastěji lidé, kteří jsou vašimi přímými nadřízenými. A vedení firmy o jejich chování často ani nemusí vědět. Tohle je první krok, jak je obeznámit s tím, že ve firmě mají někoho, kdo ostatním práci v jejich firmě pouze znepříjemňuje, nebo jim alespoň sdělit, že u nich ve firmě není něco v pořádku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz