Hlavní obsah
Umění a zábava

Navštívili jsme Paříž v době vítězství Francie na mistrovství světa ve fotbale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alotrobo / Creative Commons / pexels.com

Francie vyhrála v roce 2018 mistrovství světa ve fotbale. A my se shodou okolností zrovna nacházeli v Paříži. Nejprve bylo milé vidět ty rozjařené tváře, ale pak to přerostlo do nečekaných rozměrů. Na ulicích zbyl jen nepořádek a spoušť.

Článek

Francie se pravidelně na mistrovství světa ve fotbale umisťuje na předních příčkách. A nejinak tomu bylo i v roce 2018, kdy tato země po 20 letech opět vyhrála tolik vysněný titul. A začaly oslavy.

My jsme měli dopředu naplánovaný výlet do Paříže, na kterém jsme chtěli skloubit poznávání námi ještě neobjevených míst spolu s gurmánskými zážitky. Shodou okolností nám termín našeho výletu vyšel na několik posledních dnů Mistrovství světa ve fotbale 2018. Nejsem fotbalový fanoušek, takže jsme se to snažili tolik nevnímat, ale kdykoli Francie hrála zápas, pařížské ulice se vylidnily, v každé restauraci bylo narváno. Lidé seděli na restauračních zahrádkách a sledovali velké obrazovky, na kterých jejich tým sázel jeden gól za druhým.

No a pak to přišlo. Francie vyhrála. V té době jsme procházeli nepříliš širokou historickou uličkou v centru Paříže, když se k nám ze všech stran města začal hrnou hluk jásajícího davu. Pár vteřin jsme přemýšleli, co se to děje, ale za chvíli nám to došlo. Pokračovali jsme dál, ale skoro na každém kroku nás zastavovala skupinka mladých jásajících Francouzů, kteří se k nám hnali, aby nám pogratulovali a políbili nám tváře.

Pro Čecha to byl docela šok. Přiřítí se k vám skupina cizích lidí a chtějí vás olíbávat. Bylo jedno, kdo jsou oni a kdo jsme my. Prostě měli radost a oslavovali. Umíme dobře francouzsky, takže když zjistili, že nejsme Francouzi, slušně jsme jim alespoň pogratulovali. Jejich nadšení ale nepohasínalo. Stále nás objímali na každém rohu.

Postupně ale tento upřímný jásot přerostl v něco, co už nebylo tak optimistické. Z mostů přes Seinu začali lidé skákat z radosti do řeky. Někteří se při těchto skocích i zranili, takže městem začali navíc znít sirény záchranné služby.

Po ulicích projížděla auta, lidé troubili, vykláněli se z okének div nevypadli. Dokonce si někteří sedali na kapoty aut a jásali s okolním davem. Motorkáři předváděli své umění zběsilými jízdami.

Po pár desítkách minut jsme už ale neviděli vůbec nic. Ulice byly naprosto plné, všechno zahalil dým z dýmovnic. Lidé pili na ulicích, odpadky házeli na zem a zůstávala po nich jen spoušť. Všude byli policisté.

My si naštěstí našli jeden sympatický podnik, kde jsme tak trochu slavili s místními. Večer se však pro nás nesl v klidném duchu. Oslavy ale dál probíhaly všude kolem nás.

V noci jsme se ani nevyspali, slavilo se až do rána. Za to druhý den byla Paříž k nepoznání. Odpadky byly prakticky všude, některé obchody měly vymlácené výlohy. Oslava začala hezky, ale přílišná euforie umocněná alkoholem si vybrala svou daň. Naštěstí se město okamžitě pustilo do úklidu a za jeden jediný den vypadala Paříž skoro jako dřív. I když jsme se v některých momentech na ulicích i báli, jsme rádi, že jsme takový den v Paříži zažili. Byl to zážitek, na který se nezapomíná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz