Hlavní obsah
Věda

Navštívili jsme záhadné místo, kde voda teče do kopce a věci se kutálejí opačným směrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Laurie Piskun / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ilustrační foto

Planeta Země je plná anomálií, které na první pohled nelze rozumem vysvětlit. Snaží se o to věda, ale ne vždy na to stačí. My jsme taková dvě místa navštívili a také jsme se nechali zmást, přestože se tento úkaz dá do jisté míry racionálně vysvětlit.

Článek

Na místech, o kterých mluvíme, to vypadá, jako by zde neplatil gravitační zákon. Pokud zde nezabrzdíte auto, tak místo, aby auto sjíždělo z kopce, vypadá to zcela opačně. Jako by jelo do kopce. To samé s vodou, kterou na silnici nalijete. Teče do kopce. I plná pet lahev se po silnici kutálí vzhůru.

My jsme navštívili jedno takové místo v Čechách nedaleko Moravské Třebové a při našem výletu jsme nevynechali ani Lačnov na sousedním Slovensku, kde je to ještě patrnější. Anomálie v Česku má ale racionální vysvětlení. Jedná se o takzvaný magnetický kopec. Takto se oficiálně označují taková místa, přestože se jedná o označení značně zavádějící. Přízvisko magnetický má v tomto označení vyjadřovat vlastnost kopce přitahovat předměty. Jenže vysvětlení tohoto jevu to popírá.

Magnetický kopec je optický klam. Naše oko není totiž ani zdaleka dokonalé. Bez referenčních bodů v okolní přírodě nedokážeme zrakem posoudit, zda se jedná o mírné stoupání nebo mírné klesání. Když se cesta přeměří, zjistí se, že skutečně klesá, přestože to na první pohled vypadá, že naopak stoupá.

Takto byl vysvětlen jev právě u Moravské Třebové prakticky během několika týdnů. S Lačnovem na Slovensku to je ale trochu složitější. I přes opakovaná měření trvají Slováci na tom, že terén skutečně stoupá, ale předměty se na této silnici pohybují opačným směrem, než by na základě gravitačního zákona měly. Proběhlo zde několik geodetických měření, která jejich tvrzení prokázala.

Pokud by se skutečně potvrdilo, že voda tady teče do kopce a že se nejedná jen o oční klam, pak je nasnadě vysvětlení jevu gravitační anomálií. V místě může být porucha gravitačního pole, která způsobuje, že na místě skutečně neplatí gravitační zákony. Pak by se zde ale měl cítit jinak i člověk. Byl by zde totiž k zemi přitahován zcela jinou silou než v okolní krajině.

Gravitační síla, kterou jsou tělesa přitahovaná k zemi, není na planetě Zemi stejná na všech místech. Naše váha se tak může měnit podle toho, kde se zrovna nacházíme. Například na rovníku se budeme cítit nejlehčeji, protože je tam nejslabší gravitace. Nejsilnější gravitace je naopak na pólech. Samozřejmě se jedná jen o minimální rozdíly.

V Lačnově na Slovensku se tedy může jednat o gravitační anomálii, případně může být dalším měřením předchozí tvrzení vyvráceno. Může jít jen o chybu v měření. Pokud se ale skutečně bude jednat o gravitační anomálii, budu mít Slovensko skutečný evropský unikát, který nikde jinde v Evropě nenajdete. Míst, kde to vypadá, že se věci kutálí do kopce, tu najdete více, ale všechny tyto jevy byly vždy vysvětleny právě jako optický klam.

Místa určitě stojí za návštěvu. Nečekejte ale nějakou senzaci. Jedná se opravdu pouze o mírné stoupání. Je však zvláštní pocit vidět věci, které vypadají, že se kutálí do kopce. I vám se do kopce půjde tak, jako byste šli z kopce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz