Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nechutná vulgarita Pavla Novotného nezná mezí. Takoví lidé nemají v politice co dělat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Holata / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Pavel Novotný před ruskou ambasádou

Pavel Novotný je známou osobností českého veřejného prostoru. Slušné chování ale nepatří mezi jeho vlastnosti. Neustále někoho napadá a uráží. A to velmi nevybíravým způsobem. To ho nikdo nenaučil, jak se má starosta a politik chovat?

Článek

Pavel Novotný se dostal do povědomí veřejnosti už v době, kdy byl novinářem. Zabýval se především bulvárem a pro dobrý titulek se neštítil prakticky ničeho. Jak figuroval v kauze Ivety Bartošové nám už ukázala třetí řada seriálu Iveta. Novotný byl schopný pro pobuřující a skandální článek o zpěvačce, která se nacházela v nejhorší fázi svého života a snažila se bojovat se svou závislostí na alkoholu a na lécích, zajít hodně daleko. Dokonce prohlásil, že na Bartošové se bude parazitovat tak dlouho, dokud ji bulvár nezabije. A Iveta Bartošová nakonec skutečně spáchala sebevraždu, když se rozhodla ukončit svůj život pod koly vlaku.

Přesto mu to veřejnost za zlé neměla a jako zastupitel pražské městské části Řeporyje se v roce 2018 stal tamním starostou. Novinařina tak pro Novotného sice skončila, našel však svůj nový profesní smysl v politice. I přesto, že je členem vládní strany a starostou, dokáže se veřejně vyjadřovat velmi hrubě, často i vulgárně, až člověk nemůže uvěřit tomu, že něco takového mohl vůbec vypustit z úst. Už v roce 2021 se totiž vyjádřil nelichotivě na adresu bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného. Řekl o něm, že zradil Česko a zrádci mají viset. Za takové prohlášení policie navrhla i Novotného obžalobu.

To ale zdaleka nebyl jediný Novotného exces. Má jich na kontě celou řadu. Na začátku letošního roku se vyjádřil o hrubě o Palestincích. Doslova je nazval opicemi a nezapomněl přidat komentář, kde psal o jejich vybombardování. Přestože příspěvek následně smazal a omluvil se, musel kvůli takovým slovům před soud.

Českem ale ještě stále hýbe jeho nedávná kauza, kdy se pustil do legendárního českého hudebníka Felixe Slováčka. Slováčkova dcera již několik let bojuje se zákeřnou rakovinou, přesto se Novotný neštítil veřejně prohlásit, že Slováčkovi dává pokoj jen proto, že jeho dcera nemá žádnou naději a zemře. Taktéž mu uštědřil vulgární nadávku. A to všechno vzniklo na základě jediné fotky, na které se Slováček vyfotografoval s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou.

Konečná jeho výroky označila v rozhovoru za hulvátství a nevychovanost a jeho chování razantně odsoudila. Jenže reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Novotný jí poslal velmi drsný vzkaz, ve kterém jí doslova vyhrožuje, že jí naloží. Označuje ji několika nevybíravými vulgárními výrazy, mezi něž patří i označení tupá debilka.

Jak může pan Novotný jako starosta a politik takto jednat s předsedkyní politické strany, která v koalici s dalšími dvěma stranami, získala v Evropských volbách podporu od téměř deseti procent voličů? Samotnou Konečnou pak preferenčně zvolilo přes 115 tisíc občanů. Je úplně jedno z jaké politické strany Konečná je, ale její politická práce zkrátka lidi oslovila a dali jí svůj hlas. A proto nás i dalších pět let bude zastupovat v Evropském parlamentu.

Novotný je neurvalý a pro vulgární slova nejde daleko. Takové lidi tady ale nechceme. Vše se dá řešit v klidu a s rozumnými argumenty. Jen proto, že mi někdo není sympatický, nemusím používat vulgární výrazy a urážet všechny kolem sebe. A je jedno zda to byla Iveta Bartošová, policejní prezident, Palestinci, Anička Slováčková nebo Kateřina Konečná. Takhle se prostě veřejná osoba v Česku chovat nemůže.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz