Hlavní obsah
Cestování

Nedoceněná dovolenková destinace: Albánie je nádherná a dostupná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Colin Skidmore / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Přehradní nádrž Koman

Když se lidé rozmýšlejí, kam pojedou na dovolenou, často vítězí evropské státy jako Itálie, Řecko, Španělsko či Chorvatsko, ze vzdálenějších destinací volí především ty exotické a dostupné leteckou dopravou. Na Albánii se tak trochu zapomíná.

Článek

Albánie nepatří ani zdaleka k těm nejnavštěvovanějším zemím Evropy. Na jednu stranu je to škoda, protože by si tato překrásná země zasloužila více pozornosti, na druhou stranu je to ale dobře pro ty, kteří se do ní rozhodnou vycestovat. Nepotkají se tam s velkým množstvím turistů a zemi si tak užijí v klidu a bez shonu, který je tak typický pro vytížené jihoevropské státy.

V Albánii přesto najdete vše, co si jen dovolenkář může přát. Nádherně čisté a teplé moře, úchvatnou přírodu včetně hor, malebná městečka s typickou místní kuchyní i památky evropského významu. A tato destinace je navíc stále velmi levná a tím pádem i dostupná pro mnoho Čechů. Jenže ti ji zatím prakticky nezačali objevovat.

Tento stát disponuje i několika památkami, které jsou zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Protože byla Albánie v dávné minulosti součástí antického Řecka a následně i Říma, můžeme v Butrintu najít zbytky antického města, které určitě stojí za návštěvu a v mnohém se vyrovnají řeckým a římským vykopávkám.

Návštěvníka doslova uchvátí i dvě unikátní města. Tím prvním je Berat, který je znám jako město tisíce oken. Je to na první pohled typická jihoevropská vesnička postavená na kopci, avšak při bližším prozkoumání vás překvapí nejen četnost oken na domech, ale také starověký most přes řeku či pro tento kraj obvyklé mešity.

Foto: Petar Milosević / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Klášter svatého Nauma

Gjirokastër je ale ještě zajímavější. Na seznam světového kulturního dědictví UNESCO se dostal zejména z toho důvodu, že má neuvěřitelně zachovalé historické centrum, které je jedním z mála příkladů středověkého osmanského města v Evropě. Někdy se mu říká také kamenné město.

V Albánii najdete i další památky UNESCO jako například původní bukové lesy, avšak nejkrásnějším komplexem je přírodní a kulturní dědictví ochridského regionu. Jedná se o oblast kolem Ochridského jezera, která má rozlohu větší jak 100 kilometrů čtverečních. Najít tu ale můžete jak jedinečnou přírodu, tak i netradiční druhy ptactva, mezi které patří pelikáni či kormoráni.

Region je zajímavý i po své kulturní stránce. Právě tady totiž najdete řadu jedinečných kostelů, které se sice podobají těm našim, mají ale orientální nádech a často jsou stavěny na vyvýšených místech, odkud se vám naskýtá impozantní výhled.

Albánie je neobjevenou perlou Evropy. Je nedoceněná zejména kvůli své poloze. Nachází se hned vedle Černé Hory, Kosova či Severní Makedonie. Z druhé strany je ale sousedem Řecka. Pokud se rozhodnete pro cestu na Balkán, rozhodně Albánii nevynechejte, protože tato země má opravdu co nabídnout a jistě vás překvapí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz