Hlavní obsah
Cestování

Negrova palice: Ochutnali jsme výtečný francouzský dezert se zakázaným názvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Yannick Bammert / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Do Francie jezdíme už mnoho let. Většinou do Paříže. Kdysi jsme tam objevili výtečný dezert. Dnes už si ho tam ale pod jeho původním názvem nedáme. Byl totiž rasistický a musel být proto přejmenován.

Článek

Francie je nádherná země. Patří mezi ty dražší země Evropy, ale přírodní a kulturní bohatství, které tam objevíte, je vskutku jedinečné. Paříž je multikulturní město každým coulem. Nikdy nám to nevadilo, ale při pár posledních návštěvách už jsme tam na některých místech necítili bezpečně.

Právě v hlavním městě Francie jsme kdysi objevili jedinečný dezert. Jedná o velké kulaté pusinky obalené v čokoládovožloutkovém krému. Chuť těchto pusinek je opravdu neskutečná. Bez nadsázky si troufnu říci, že se jedná o nejlepší dezert, jaký jsem kdy ochutnal. Dali jsme si ho v malé kavárně. Vybrali jsem si ho podle vzhledu a ukázali na něj prstem. Vzhledem k tomu, že nám ale tak moc chutnal, zeptali jsme se číšníka, jak se tento dezert jmenuje, abychom si ho příště mohli dát někde jinde. Odpověděl nám bez váhání a studu, že je to oblíbený francouzský dezert s název Negrova palice, francouzsky Tête-de-nègre.

Je pravda, že nás název dezertu zaskočil. Hlavní ale bylo, že jsme věděli, jak se jmenuje a že si ho budeme moci dát znovu. A dali jsme si ho při každé naší návštěvě Francie. Až jednou jsme přišli do naší oblíbené kavárny a objednali jsme si opět Negrovu palici. Obsluhující číšník se na nás nervózně podíval a řekl nám, že bohužel žádný takový dezert nemají k dispozici. Na to jsme mu ale oponovali tím, že ho vidíme ve vitríně s dezerty.

Hrál překvapeného, že myslíme ten dezert, na který jsme ukázali. Vysvětlil nám, že tento dezert se jmenuje čokoládová koule. Od Negrovy palice ale vypadal k nerozeznání, a tak jsme si ho dali. Překvapení se nekonalo. I chuťově byl naprosto totožný. Zkoušeli jsme se na to vyptávat číšníka, ale nechtěl se o tom s námi bavit.

Když jsme se pak na to při jisté příležitosti zeptali místních, prozradili nám, že se skutečně jednalo o dezert s názvem Negrova palice. Tento název byl ale z důvodu rasistického označení zakázán, takže jej už nikde neuvidíme, ani neuslyšíme. Dnes se mu říká buď čokoládová koule, nebo čokoládová pusinka.

Celá věc nám tak byla konečně objasněna. Když jsme pak sledovali francouzskou komedii s názvem Co jsme komu udělali, pobavili jsme u scény, kdy do Paříže přijíždí černoch, který se ve francouzském obchodu dožaduje dezertu s názvem Negrova palice. Obsluha mu ale odmítá takový zákusek vydat, protože má pouze čokoládovou kouli. Černoch však čokoládovou kouli odmítá a vyžaduje pouze a pouze Negrovu palici.

Pobavila nás ta absurdní filmová situace, zároveň nám to velmi připomnělo naší vlastní zkušenost, kterou jsme v Paříži zažili. Jako bychom tam znovu byli a slyšeli toho číšníka, jak se odpovědi na náš požadavek snaží vyhnout, aby neporušil nové nařízení. Nám je úplně jedno, jak se daný dezert jmenuje. Samozřejmě respektujeme, že pokud se někomu jeho označení nelíbilo, musel být přejmenován. My si ho však dáme znovu a pod jakýmkoliv názvem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz