Hlavní obsah
Cestování

Nejdelší visutý most světa pro pěší najdeme v Česku. Jeho návštěva je jedinečný zážitek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomas.drapal / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sky Bridge 721

Mosty najdeme všude na světě a často jsou to vskutku jedinečná architektonická díla. Ne vždy ale musí vést takový most přes vodu, jak bývá obvyklé. Může totiž spojovat dva vrcholky nad hlubokým údolím.

Článek

Když se řekne most, většina z nás si asi představí stavbu, která umožňuje přechod z jedné strany řeky na druhou. Vždyť i v Praze takových mostů máme hned několik. Karlův most kvůli jeho kráse a unikátnosti navštíví miliony turistů ročně. Jenže ani takto jedinečný most nemá žádné svoje nej. Není ani nejstarší, ani nejvyšší, ani nejdelší.

Pak ale existují takové mosty, jejichž účelem není spojovat dvě strany řeky, nýbrž jen překlenout sráze, propasti či údolí, které se často nacházejí mezi dvěma vrcholy. A právě v Česku nedávno vznikl most s název Sky Bridge 721, který jedno takové světové nej získal. Stal se nejdelším visutým mostem pro pěší na celém světě. Měří neuvěřitelných 721 metrů a visí v průměrné výšce 95 metrů nad okolním terénem.

Jedná se o poměrně novou stavbu, do provozu byl most uveden v květnu 2022. Nebyl však postaven z nutnosti spojit dvě konkrétní místa, funguje zejména jako turistická atrakce, na které se vybírá vstupné. I přesto jej americký časopis Time zařadil do žebříčku padesáti nejlepších míst na světě.

Jenže i realizaci takového mostu provázela řada problémů. Místní totiž kritizovali stavbu mostu jako zbytečný zásah do jedinečné krajiny, který navždy změní zdejší panorama. Navíc se lidé obávali toho, že se zde mnohonásobně zvýší turistický ruch, který může mít pro okolní přírodu negativní důsledky. Dnes most navštěvuje přibližně 200 tisíc návštěvníků ročně.

Most se nachází v oblasti Dolní Moravy nedaleko hranic s Polskem, takže je oblíbeným výletním místem jak Čechů, tak Poláků. Pokud se toto místo rozhodnete navštívit, doporučujeme si předem rezervovat váš čas návštěvy. Vstup na most je jednak zpoplatněn, hlavně má ale omezenou propustnost návštěvníků. Reguluje se tedy, kolik se v danou chvíli na mostě nachází lidí. Ti, co mají rezervovaný konkrétní čas, jsou pak upřednostňováni před těmi, kteří dorazí bez rezervace. Maximální kapacita lávky byla stanovena na 500 osob.

I když si ale návštěvu rezervujete dopředu, což v sobě zahrnuje online nákup vstupenek, nemáte skutečně zaručeno, že se na most dostanete. V případě, že bude foukat silný vítr, který překročí rychlost 72 kilometrů v hodině, pak se lávka zavírá a nebudou na ni vpuštěni ani objednaní.

Návštěvu místa rozhodně nelze doporučit těm, kteří trpí závratěmi. Most je totiž v podstatě zavěšenou lávkou, které se v případě pohybu návštěvníků pohybuje. Každý, kdo na most vkročí, se navíc nalézá na plošině široké pouze 1,2 metru. Početnější skupinky tak mohou mít problém se na mostě vyhnout.

Visutý most pro pěší v Dolní Moravě je světovým unikátem, který by měl za svůj život alespoň jednou navštívit každý Čech. Jsou z něj totiž jedinečné výhledu na krásnou českou krajinu této oblasti.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz