Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejhorší vláda za posledních 20 let: Ta Fialova má našlápnuto k vítězství, lidem už došla trpělivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Petra Fialy (@petr.fiala1964)

Ještě nedávno by se dalo s jistotou říci, že občany nejhůře hodnocená vláda za posledních 20 let by byla ta, v jejímž čele stál premiér Petr Nečas. Jenže vláda Petra Fialy ztrácí cenné hlasy a brzy by mohla Nečasovu vládu na prvním postu vystřídat.

Článek

Vláda Petra Nečase byla po dlouhé roky hodnocena jako nejhorší vláda od roku 2002. Srovnání na začátku jejího funkčního období bylo možné pouze s vládou Mirka Topolánka, které dle průzkumu CVVM věřilo v roce 2007 pouze 30 procent lidí. Nečasova vláda začala sice úspěšněji, v roce 2011 jí věřilo 35 procent občanů, v roce 2012 to ale bylo již jen 28 procent a v roce 2013 dokonce pouze 18 procent. Všechny výsledky jsou srovnáním na základě stejného výzkumu.

Fialově vládě podle něj na jaře roku 2023 věřilo také jen 30 procent občanů. Jenže výsledky této vlády se neustále zhoršují. Může za to jednoznačně její neschopnost komunikovat plánované změny vůči veřejnosti. V listopadovém průzkumu agentury STEM byla důvěra ve vládu na hranici 21 procent. A to už je tristní výsledek. Poslední průzkumy ukazují ještě horší bilanci kolem 16 procent.

Vláda Petra Fialy má tak šanci překonat pověstné dno, kterého dosáhla vláda Petra Nečase. Ale co za tím stojí? Proč občané vládě nevěří, když před dvěma lety dostala vládnoucí koalice SPOLU nejvíce hlasů? No vysvětlení je jednoduché. Vláda neplní své programové prohlášení. Dělá prakticky opak toho, co slíbila. Zvyšuje daně i odvody, ruší některé daňové slevy. V době propadající se životní úrovně občanů to rozhodně není správné řešení. Lidé pak ve vládě vidí ty, kteří bojují jen za svůj prospěch a životní situace občanů je jim lhostejná. A za to už nemůže pouze špatná komunikace ze strany vlády k občanům.

Když kabinet Petra Fialy naši zemi přebíral, věděl v jakém je stavu. V takovém případě mu muselo být jasné, že sliby, které jim získaly vítězství ve volbách, nebude možné dodržet. Lidé jsou teď naštvaní a člověk se jim nemůže divit. Jako země máme poslední dva roky velmi vysokou inflaci, která rychle zdražuje vše, co si kupujeme a platíme, zejména pak potraviny a energie. Nominální mzdy sice pomalu rostou, ale ty reálné ještě stále klesají. Prakticky každému v našem státě se propadá životní úroveň. Už si toho nemůžeme koupit tolik, kolik jsme mohli před covidovou pandemií. V krajním případě jsme odkázáni na příjem sociálních dávek. A takoví lidé pak logicky vládě, která neplní své sliby, věřit nebudou. Čekají totiž, že v tom nejhorším období za nimi jimi zvolená vláda bude stát. Z úsporných balíčku a dalších opatření ale mají pocit, že je vláda proti nim.

Je pravda, že zemi nelze donekonečna zadlužovat. Půjčování není tím správným řešením, jak lidem pomoci. Jenže lidé vidí, jak se nesmyslně utrácejí velké miliardy za nákup stíhaček, které jsou podle odůvodnění vlády pro nás nezbytné, ale jim se opasky utahují. A je tu spousta dalších věcí, které lidé prostě neodpouštějí. Patří mezi ně například nepřiměřeně vysoké platy poslanců a snaha o jejich další zvyšování, ceny v poslanecké kantýně, pořádají večírků za státní peníze i ve zcela nevhodné době nebo třeba odsuzování každého, kdo se proti vládě postaví. Zejména ministr Rakušan totiž z každého takového člověka udělá prorusky smýšlejícího propagandistu. A to rozhodně není správně. Ale čemu se pak tedy vláda diví?

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz