Hlavní obsah
Cestování

Nejmenší městečko v Itálii: Je čtyřikrát menší než Vatikán a leží u moře vedle kouzelného Amalfi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jensens / Wikipedia Commons / volné dílo

Pohled na Atrani z mořské hladiny

Když se budeme bavit o nejmenším městečku v Itálii co do jeho rozlohy, Atrani bude jasným vítězem. Od silnice do něj budete muset sejít po schodech dolů, z povrchu je vidět jen jeho část. Přesto je naprosto kouzelné.

Článek

Amalfi je jednou z nejnavštěvovanějších destinací v okolí jihoitalské Neapole. Je to zejména kvůli jeho poloze a atraktivitě. Nachází se u azurově čistého moře, takže koupání je tu jako pohádka. Od moře a přístavu pak stoupají skály, na kterých je vystavěno absolutně jedinečné městečko s mnoha kulturními památkami a svéráznou architekturou.

Doslova jediný kilometr od Amalfi se ale při pobřeží nachází městečko, na které se tak trochu zapomíná. Přitom je v mnoha ohledech doslova kouzelné. V první řadě je dle rozlohy nejmenším městečkem celé Itálie, neboť se rozkládá na ploše 0,12 kilometrů čtverečních. Pro srovnání uveďme rozlohu hlavního města katolické církve. Vatikán má rozlohu čtyřikrát větší, dosahuje k 0,5 kilometrů čtverečních. Do Atrani by se tak vešlo jen zhruba 12 fotbalových hřišť nebo necelá tři pražská Václavská náměstí.

Do městečka se dostanete po hlavní silnici z Amalfi, která stoupá a klesá podél skalisek a zahrnuje nespočet serpentin a jeden tunel. Abychom se ale dostali do města, budeme muset sejít pod úroveň silnice. Vedou tam úzké schody, které nás dovedou až na hlavní náměstí.

Foto: Luca Aless / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Část náměstí v Atrani

Atrani se stylem velmi podobá Amalfi. Za náměstím se totiž taktéž začínají zvedat skály a s nimi stoupají i domy, které jsou na nich vystavěny. Přestože výhled na město působí nejimpozantněji právě z příjezdové silnice, tady si budeme připadat jako v pravé Itálii. Typické křivolaké uličky mají své kouzlo o to větší, když v nich nepotkáte žádné turisty.

Turisté, kteří sem dorazí totiž většinou nemíří do města. Příjezdová silnice je doslova mostem, který rozděluje pobřeží s nádhernou pláží od městečka. A tak kroky turistů směřují zejména na pláž, která je neméně kouzelná než ta amalfská. Most, respektive viadukt, má ale ještě jednu funkci. Chrání město před mořem v případě záplav či velkých vln. Dnes ale i ve zdech viaduktu bydlí lidé, kteří tak musí často čelit nepřízni počasí.

Foto: Falk2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled z viaduktu na město Atrani

Atrani je sice nejmenším městem celé Itálie dle rozlohy, rozhodně ale není nejmenším městem co do počtu obyvatel. Žije jich tu 792. Tím, že se ale městečko rozkládá na tak malé ploše, je zde taková hustota zalidnění, která hravě překoná Prahu, Řím nebo Londýn.

Městečko se nachází v údolí řeky Dragone a je sevřeno dvěma vysokými horami. Úzké uličky mezi stoupajícími domy jsou doslova bludištěm schodišť. Když se na město podíváme z viaduktu, nemusí nám připadat tak malé, domy se totiž táhnou po skalách celým prostorem mezi horami. Ty, co však vidíme vzadu za městem, už k Atrani nepatří. Jsou součástí městečka Ravello.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz