Hlavní obsah
Cestování

Nejstarší pyramidy na světě mohou být v Evropě. Objeveny byly teprve nedávno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Saša Nadfeji / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kdo by neznal egyptské pyramidy v Gíze. Nyní se však spekuluje o tom, že nejstarší pyramidy na světě leží v Evropě. Byly objeveny teprve nedávno a staly se předmětem mnoha konspiračních teorií. Kde je pravda?

Článek

Egyptské pyramidy jsou dodnes předmětem zkoumání. Nikdo ještě nedokázal přesně vysvětlit, jak mohly takové stavby vzniknout za použití tehdejší technologie. Řada konspirátorů tvrdí, že jejich stavba není zemského, nýbrž mimomezského původu. Jednou se možná dozvíme, jak tento div světa vznikl, ale to bude pravděpodobně trvat ještě mnoho let.

V Evropě však bylo poměrně nedávno objeveno něco, o čem se spekuluje, že by to mohly být také pyramidy. Pokud tomu tak skutečně je, pak se jedná o nejstarší pyramidy na světě, pyramidy starší, než jsou ty egyptské. Objeveny byly v roce 2005.

Foto: Mhare / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Údolí bosenských pyramid

K objevu došlo na území dnešní Bosny a Hercegoviny. Počáteční nadšení z úžasného objevu rychle ustoupilo, neboť vědci oznámili, že se v žádném případě nemůže jednat o pyramidy, nýbrž jde pouze o zalesněné špičaté kopce. Další zkoumání v okolí pyramid však přineslo vzácné archeologické nálezy, které mohou svědčit o opaku.

Následovala řada výzkumů, které přinesly překvapivé informace. Tyto údajné pyramidy jsou z nejtvrdšího betonu, dokonce tvrdšího betonu, než jaký je v současnosti znám. To samozřejmě samo o sobě není podnětem k tomu, aby bylo vyřčeno, že takové pyramidy musely tím pádem být vytvořeny lidskou rukou. Nikoli. Může se jednat o zcela přírodní beton, na jehož vzniku má hlavní podíl příroda.

Foto: Woaxit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jedná se skutečně o pyramidy?

Podle testování se stáří těchto pyramid odhaduje na 25 tisíc let, což by o desetitisíce let překonalo zmiňované egyptské pyramidy. Pokud byste je chtěli prozkoumat na vlastní kůži, najdete je zhruba 30 km od Sarajeva. Pět špičatých kopců bylo pojmenováno jako pyramidy Slunce, Měsíce, Lásky, Draka a Chrám matky Země. A práve u pyramidy Slunce bylo prokázáno, že se jedná o uměle navezený kopec tak, aby svým tvarem i orientací co nejvíce připomínal pyramidy. U tohoto útvaru se odhaduje stáří až na 34 tisíc let.

A pokud patříte mezi skeptiky a myslíte si, že zde kromě pěti kopců připomínajících pyramidy není nic jiného k vidění, pak se mýlíte. Všechny domnělé pyramidy jsou protkány úchvatnými podzemními labyrinty, které propojují zdejší údolí se všemi kopci. Chodby mohly vzniknout přírodní cestou, ale vzhledem k tomu, jak dokonalé jsou, předpokládá se, že byly hloubeny dávnou civilizací za pomoci na tehdejší dobu poměrné vyspělé technologie.

Foto: Edinwiki / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jedna z chodeb labyrintu v údolí bosenských pyramid

Pokud místo navštívíte, můžete si projít trasu dlouho zhruba 2 km. V labyrintu je neměnná teplota, zvýšená koncentrace kyslíku i přirozená ventilace. Lidé, kteří zde žili, mohli v těchto podzemních chodbách bez problému přežít. Zdejší místo by mělo mít údajně pozitivní účinky na duševní i tělesnou stránku každého návštěvníka.

Bylo prokázáno, že zdejší kopce působí jako zesilovače energie. Možná právě proto se tu každý návštěvník cítí velmi příjemně. Největším zesilovačem by podle průzkumů měla být právě pyramida Slunce.

Ať už věříte, že se jedná o nejstarší pyramidy na světě, nebo jste k tomuto názoru spíše skeptičtí, jedná se o jedinečné místo, které je nádherné svou přírodou, zachovalostí, unikátností i vlivy, jakými na člověka působí. A nachází se v Evropě, což z něj pro nás dělá ideální místo na výlet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz