Hlavní obsah
Cestování

Největší evropské pohřebiště údajných upírů se nachází u Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brett Sayles / Creative Commons / pexels.com

Věříte v upíry? Pokud ano, budete dnes už asi jen výjimkou. V minulosti byste však takových lidí našli mnoho. Lidé se báli neznámého a možná přítomnost upírů je děsila až k smrti. A jako s upíry s nimi zacházeli i po smrti.

Článek

Bram Stoker, autor slavného románu Dracula, napsal svou knihu na základě lidových pověstí o nemrtvých, kteří vstávají ze svých hrobů a živí se krví živých. Tyto lidové pověsti a pověry děsily lidi po staletí. Naši předci věřili v existenci těchto stvoření. Upíři v nich vzbuzovali strach a hrůzu.

S těmi, o kterých si lidé mysleli, že by mohli být upíry a vstávat ze svých hrobů, nakládali krutě i po smrti. Mrtvolám se probodávalo srdce kůlem, jejich těla se svazovala. Teprve pak docházelo k jejich pohřbení. Proto se čas od času někde na světě objeví takzvaný upíří hřbitov, kde jsou ostatky pohřbených takto zohaveny. Největší upíří pohřebiště se ale nalézá přímo u Prahy v obci Čelákovice.

K objevu pohřebiště došlo čirou náhodou v 60. letech 20. století. Pan Zmek prováděl výkop vodovodního potrubí na své zahradě, přičemž objevil mnoho lidských ostatků. Okamžitě zavolal policii, která ale nález posléze předala archeologickému ústavu, který provedl podrobný výzkum. Postupně bylo na zahradě pana Zmeka odkryto 11 hrobů, ve kterých archeologové našli ostatky 14 osob. Věk všech pohřbených osob se pohyboval v rozmezí od dvaceti do čtyřiceti let. Všichni zemřeli násilnou smrtí. To samozřejmě vyděsilo jak pana Zmeka, tak přítomné archeology.

Následné průzkumy zjistily, že všechny těla vykazují stopy protiupírských zásahů. V místech, kde měla těla původně srdce, se našly zbytky kůlů, jimiž byli prokláni. Hlavy nebožtíků byly v některých případech oddělené od těla, některá z těl otočená hlavou k zemi s rukama svázanýma za zády. Všechno jsou to jasné stopy, které vedou k tvrzení, že se jedná o pohřebiště odkazující na vampyrismus.

A proč se tehdejší lid těchto mladých lidí tolik bál? Jednalo se o osoby velmi dobře fyzicky stavěné, neboť jejich kostra byla mohutná. Dále byli všichni z nalezených vyššího vzrůstu, než bylo na tehdejší dobu obvyklé. Právě proto zřejmě budili v ostatních strach.

Je tu ale ještě jedna velmi nápadná věc, která mohla v tehdejším lidu vyvolat strach, že se jedná o upíry. Některé z osob totiž měly nápadně špičaté deváté zuby. Lidové pověry pak udělaly své a lidé je automaticky odsoudili jako upíry. Strach, který v lidech vyvolávali, se jim stal osudný. Jak to však tehdy skutečně bylo a co je k tomu vedlo se dnes již nedozvíme.

Za upíry do Čelákovic dnes putuje spousta turistů, které vampyrismus a s ním spojené mýty fascinuje. Někteří na ně možná ještě věří. My však víme, že nic jako upíři neexistuje, ale jistě rozumíme strachu, který takové bytosti mohly v tehdejších lidech vyvolávat a co je motivovalo k tak hrůzným činům, jaké byly spáchány i na lidech pohřbených v Čelákovicích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Čelákovice

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz