Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy IV: Kostel ukrytý v parku je přímo u Václavského náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled z Františkánské zahrady na kostel Panny Marie Sněžné

Byli jste někdy na Václavském náměstí? Tak to jste prakticky prošli kolem kostela, který nechal postavit císař Karel IV. a je jedním z nejvyšších v Praze, a ani o tom nevíte. Příště ho určitě nevynechejte.

Článek

V těsné blízkosti Václavského náměstí v Praze se nachází krásná Františkánská zahrada, která je oázou klidu v ruchu velkoměsta. Dostanete se do ní, vstoupíte-li do pasáže Světozor z Vodičkovy ulice. Stačí jen projít celou pasáží až úplně dozadu a ocitnete se u vstupu do zahrad. Jiný vstup se nachází na Jungmannově náměstí.

Při vstupu do zahrad vidíte, že se jedná o takový malý labyrint, ve kterém se však neztratíte. Živý porost, který má za úkol vytvářet uličky tohoto labyrintu, je velmi nízký, takže jej přehlédnete pouhým okem. Park je plný laviček, kde se můžete posadit a vychutnat si klid, který se vám zdálo nemožné objevit v samém centru Prahy.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Střed Františkánské zahrady s obchodem, v pozadí kostel Panny Marie Sněžné a moderní zástavba

Vše je zde krásně upravené a uprostřed celých zahrad pak stojí malý domeček, který slouží k prodejním účelům. V současné době se tam nachází stylový butik. Jediné, co trochu kazí rozjímání v této zahradě, je to, že z určitých úhlů pohledu uvidíme, jak se kolem parku zvedají moderní prosklené a jiné budovy, které sem jakoby nepatří. Žijeme ale v moderní době a tak tento rušivý prvek musíme akceptovat.

Co vás ale jistě zaujme nejvíce, bude na okraji zahrad se vypínající kostel Panny Marie Sněžné. Vzhledem k tomu, že na této straně parku vysoké budovy nevidíme, působí opravdu majestátně. A on i majestátní je. Nechal jej postavit již císař Karel IV. a svou výškou téměř 32 metrů je jednou z nejvyšších chrámových staveb v Praze.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vstupní portál kostela Panny Marie Sněžné

Kostel měl být původně rozsáhlejší, ale k jeho dostavbě bohužel nikdy nedošlo, neboť právě v té době vypukly na našem území husitské války. Nálezy zbytků staveniště však napovídají, že mělo jít vskutku o rozsáhlou dominantu města. My se musíme spokojit s touto jednou lodí, která stihla být dostavěna, i když se tak trochu utápí v okolním ruchu velkoměsta.

Někdy bývá otevřen, takže neváhejte a běžte se podívat až k jeho vchodu. Tam se dostanete z Jungmannova náměstí. Jistě vás ohromí výškou své lodě a zdobeným oltářem. Ve vánočním čase je zde k vidění i betlém.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz