Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Nejužší ulička řízená semaforem je přímo u Karlova mostu. Zasekla se v ní žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Danbu14 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Když mluvíme o méně známých pražských místech, nesmí tradičně chybět ani nejužší ulička nedaleko Karlova mostu, která vlastně už tak úplně neznámá není. Každopádně si dejte pozor, abyste v ní neuvízli.

Článek

Když přejdete po Karlově mostě a sejdete do ulice U Lužického semináře, všimněte si mezi domy malého průchodu. Jedná se o nejužší uličku v Praze. Tak se jí tedy alespoň říká, vlastní název nemá. Je však tak úzká, že může být průchozí vždy pouze jedním směrem. Dva proti sobě jdoucí turisté by se v ní nedokázali vyhnout.

Bezpečný průchod touto uličkou je zajištěn semaforem, který je umístěn na horním i dolním konci uličky. Pokud na horním konci svítí zelená, znamená to, že mohou vstoupit ti, kteří chtějí sejít uličkou dolů k Vltavě, na dolním semaforu v tu chvíli svítí červená. A pak je to naopak.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nejužší ulička, horní vstup z ulice U Lužického semináře

Díky tomuto semaforu by se nemělo stát, že dojde k nějakým nepříjemnostem. I když jedna taková nepříjemnost se tu stala. Po roce 2000, kdy začíná tato ulička vcházet v známost, rozhodla se ji navštívit dáma větších rozměrů. Bohužel nebyla dost sebekritická a neuvědomila si, že není možné, aby se nejužším místem uličky protáhla. Přesto to zkusila. Bohužel však tak nešikovně, že posléze nemohla ani dopředu, ani zpět. Vyprostit se ji podařilo až hasičům, kteří ji podle všeho museli namydlit, aby jim po stěnách uličky dobře klouzala.

Ulička je dlouhá 15 m, v nejširším místě je široká 70 cm a v nejužším pouze 50 cm. Z ulice U Lužického semináře vedou touto uličkou dolů schody, kterými se dostanete až na venkovní zahrádku restaurace Čertovka. Pro hosty restaurace je příchod i samotným vnitřkem restaurace, do které se vchází u horního vchodu do uličky.

Na této venkovní zahrádce, která je vlastně takovou terasou, se vám naskytne nádherný výhled na nedaleký Karlův most. Tento pohled je však velmi netradiční. Je to jeden z výhledů na Karlův most z opačné strany, než ze které jej vídáme na většině fotografií. Kromě toho se nacházíme u výběžku ostrova Kampa a kolem této zahrádky proplouvají lodě, které míří do kanálu Čertovka. Vplouvá se do něj totiž přímo u této restaurace.

A proč tady vlastně taková ulička je, když při stavbě okolních domů nemohla mít prakticky žádný význam? Ale ano, jeden měla. A velmi podstatný. Praha několikrát zažila mohutné požáry, kvůli kterým lehla popelem vždy značná část města. Stačilo, aby oheň vznikl v jednom domě a pak přeskakoval na druhý a pak zase na další. Domy totiž byly přímo nalepené na sobě. Tato ulička vznikla jako pojistka pro případ, kdyby vypukl požár domů, aby se zde přerušil jeho přesun na další dům.

Foto: TRAVELER

Nejužší ulička, spodní vstup ze zahrádky restaurace Čertovka

Až půjdete někdy po Karlově mostě, tak nezapomeňte, že hned za ním taková ulička je, a běžte se na ni podívat. Když počkáte, až vám na semaforu naskočí zelená, užijete si jeden z nejromantičtějších pohledů na Vltavu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz