Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Největší hradní komplex světa není jen o katedrále. O spoustě míst ani nevíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tiia Monto / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Výhled na Prahu ze zahrady Na Valech

Pražský hrad je považován za největší souvislý hradní komplex na světě a je zapsán v Guinessově knize rekordů. 70 000 metrů čtverečních je úctyhodná rozloha. O spoustě míst, která se zde nacházejí, ale nemáme ani zdání.

Článek

Pražané se většinou chodí na Pražský hrad jen tak projít. Minou pár uliček, nakouknou do Zlaté uličky, vyfotí se, nebo posedí u katedrály sv. Víta, projdou nádvoří a hotovo. Turisté ale chtějí vidět víc. Když přijedou do Prahy, často zavítají na prohlídkový okruh Pražským hradem. Ani ten ale není schopen pojmout všechna místa, která se v tomto úžasném komplexu nacházejí. A ani my vám o všech nebudeme schopni v tomto článku povědět. Ale vybrali jsme dvě, která nám učarovala. Jedno z nich je sice součástí prohlídkového okruhu, ale často je návštěvníky opomíjené, to druhé jsme objevili teprve nedávno a je naprosto úchvatné.

Foto: Taty2007 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Barokní průčelí baziliky sv. Jiří s románskými věžemi

Tím opomíjeným místem v samém srdci areálu je bazilika sv. Jiří. Všichni ji asi známe, víme, jak vypadá. Bez jejich bílých špiček by panorama Prahy totiž nebylo kompletní. Byli jste ale někdy v jejím nitru? Návštěva stojí opravdu za to.

Bazilika sv. Jiří je jedním z nejstarších českých kostelů vůbec. Pochází již zpočátku 10. století, což bychom vzhledem k jejím následným stavebním úpravám netipovali. Když se postavíme před její průčelí, vidíme totiž barokní kostelík. Věže baziliky v románském stylu však svědčí o tom, že tu stojí již přes tisíc let.

Foto: Steve Collis / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Interiér svatojiřské baziliky

V bazilice najdeme i pohřebiště prvního doloženého vládnoucího rodu na našem území. Jsou tu pochováni Přemyslovci. Mezi ty nejslavnější Přemyslovce, které určitě známe z hodin dějepisu, patří kníže Oldřich nebo babička sv. Václava kněžna Ludmila.

Když půjdeme dovnitř, zjistíme, že kromě onoho venkovního průčelí a několika málo prvků v interiéru, je celá stavba zachována ve starém románském stylu, což dodává jejímu interiéru značné kouzlo. Přestože se jedná o chladné mohutné zdi, jaké byly pro tento sloh typické, a všeobecnou strohost interiéru, je bohatě zdobena krásnými nástěnnými malbami. Z jejich útrob na vás dýchá raný středověk tak, jako nikde jinde v celém areálu, ba dokonce v celé Praze.

Foto: Thomas Ledl / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vstup na Býčí schodiště ze III. nádvoří Pražského hradu

Druhým místem, které vám chceme představit, protože jsme zjistili, že o něm neví ani spousta Pražanů, je zahrada Na Valech. Do této zahrady se dostanete přístupem těsně nad Starými zámeckými schody, ale nejkrásnější přístupová cesta se nachází na III. nádvoří. Až přes něj někdy půjdete, všimněte si schodiště, jehož oficiální název je Býčí schodiště. Pochází z období první republiky a dostanete se skrze něj právě do zahrady Na Valech. Když jej ale sejdete, nezapomeňte se otočit. Naskytne se vám trochu zvláštní pohled na ono schodiště vklíněné do budov Pražského hradu, za nimiž vylézají věže svatovítské katedrály.

Foto: Vít Švajcr Dobré světlo.com / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Výhled na Býčí schodiště ze zahrady Na Valech

Zahrada je krásným místem k přemýšlení, rozjímání, ale i úžasným místem, kde můžete přehlédnout značnou část Prahy. Stačí zajít na hlavní vyhlídkovou terasu a Staré Město, Nové Město, Malou Stranu i další části Prahy máte jako na dlani.

Foto: Francesco Gasparetti / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Zahrada Na Valech

Také milujete ten pohled na matku měst, kdy pojmenováváte stavby, které vidíte? Pak narazíte na nějakou věžičku, o které nevíte, k jakému kostelu patří, a hlavolam je na světě. Tak pokud sem půjdete a budete hledat z vyhlídky známá místa, tak ať jich poznáte co nejvíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz