Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Svatý Gabriel je v centru Smíchova, ale pro kolemjdoucí je neviditelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů, Wikipedia Commons, CC BY-SA 3.0

Pohled na klášter sv. Gabriela na Smíchově

V této sérii článků vám odhalíme neznámá a někdy i tajemná místa Prahy, která jsou skryta očím turistů a někdy o nich nevědí ani místní. Vydejte se s námi na cestu utajenou Prahou. Možná budete překvapeni, co všechno je možné v ní najít.

Článek

Dnes se budeme soustředit na klášter sv. Gabriela, který se nacházíme prakticky jen pár kroků od centra Nový Smíchov, ale pro návštěvníky obchodního domu i turisty zůstává dokonale skryt. Opravdu ale stojí za to těch pár kroků navíc udělat. Hned první pohled nás přesvědčí o jeho monumentálnosti. Najdete ho v Holečkově ulici.

Tento klášter je poměrně nový, vystavěn byl teprve na konci 19. století a až do roku 2019 byl ve vlastnictví státu, byl odsvěcen a sloužil mimo jiné jako administrativní budova České pošty. Je vystavěn v beuronském stylu, který je méně známým historizujícím slohem čerpajícím zejména ze starořeckých, egyptských a byzantských uměleckých prvků. Mezi další beuronské památky patří například protější odsvěcený kostel Sacré-Couer nebo Emauzský klášter.

Foto: TRAVELER

Kostel sv. Gabriela přiléhající ke klášteru

Klášter je možné v určené časy za vstupné navštívit a jeho prohlídka určitě stojí za to. Současný majitel nabízí prostory i k pronájmu na nejrůznější typy akcí. Pronajmout si tak můžete celý aréal, případně jeho část, například zastřešený rajský dvůr, sloupový sál, klenbový sál, kostel nebo pitevnu, která se využívá zejména pro natáčení hororových filmů.

V sezóně funguje v areálu i letní kino nebo bar s venkovním posezením před klášterem. Posadit se před tímto nádherným klášterem se skleničkou vína v ruce a nasávat všudypřítomnou atmosféru má prostě něco do sebe.

Foto: Vojtěch Šafránek, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons, CC BY-SA 3.0

Interiér kostela sv. Gabriela s unikátní výzdobou

Pokud se rozhodnete areál navštívit, neopomeňte zejména kostel sv. Gabriela, který je v interiéru bohatě zdoben beuronskými prvky a díky této honosní výzdobě si odtud odnesete nezapomenutelný zážitek.

A pokud toho ještě nemáte dost, prakticky přes ulici se nachází další odsvěcený kostel v beuronském stylu, který nese jméno podle baziliky Sacré-Coeur nacházející se na pařížském pahorku Montmartre. Abyste ho ale mohli navštívit, musíte mít štěstí, nebo si prohlídku domluvit předem. Kostel je v soukromém vlastnictví a je pronajímán jen pro soukromé akce. Možnost jeho návštěvy mimo tyto akce je pouze ojedinělá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz