Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Vyšehrad toho skrývá víc, než tušíte. Kostel ukrytý v hradbách i podzemní sály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanislav Jelen / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vyšehrad zná snad každý Pražan a i spousta turistů volí k návštěvě právě toto místo. Je totiž nádherné. Najdeme zde jeden z nejstarších pražských svatostánků, hřbitov význačných osobností i nádherný park. Ale Vyšehrad toho skrývá mnohem víc.

Článek

Procházky vyšehradskými parky patří k tomu nejkrásnějšímu, co může Praha nabídnout. My se dnes ale zaměříme na to, co zůstává očím procházejících často skryto. Na Vyšehradě je toho totiž daleko více. Například jsou zde rozsáhlé podzemní kasematy. Ty byly určeny pro rychlý přesun vojska a vznikly v průběhu 17. a 18. století. Čtyři úseky těchto kasemat mají celkovou délku přes 1 km.

Jedna z částí kasemat ústí přímo do sálu Gorlice, který je největším podzemním prostorem na Vyšehradě. Strop je zde vysoký až 12 metrů a celková rozloha dosahuje až ke 300 metrům čtverečním. Tento sál měl strategický význam jako shromaždiště a skladiště. Od konce 20. století je však ještě mnohem cennější. Je tu totiž uloženo několik sousoší z Karlova mostu. Těch originálních. Jejich místa na Karlově mostě byla z ochranných důvodů nahrazena kopiemi. Pokud jste v tomto podzemí ještě nebyli, tak se sem určitě vydejte na plánovanou prohlídku, nebo si prohlídku přímo objednejte.

Foto: MONUDET / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sál Gorlice s originálními sousošími z Karlova mostu

O kasematech ale mnoho lidí ví. Tak co je tak neznámé na tom krásném Vyšehradě? Ve vyšehradském opevnění najdeme ukrytý kostel Stětí sv. Jana Křtitele. Byl postaven ve 14. století jako kostel gotický, ale bohužel to, co z něj dnes můžeme vidět, je jen jeho malá část. V průběhu staletí byla totiž jeho podstatná část zbourána, následně byl snížen a zbytek zasypán. Když přestal v 18. století sloužit církevním účelům, byla zde chvíli kostnice, dokonce tu žil i poustevník. Kostel není přístupný při běžné návštěvě, je pouze součástí prohlídkového okruhu, takže si jeho návštěvu můžete spojit s těmi nejstaršími částmi areálu.

Mezi další pamětihodnosti, které je možné v rámci tohoto okruhu navštívit, patří i zbytky románské baziliky sv. Vavřince. Severní část baziliky je dnes zakomponována do současného purkrabství, ze zbytku baziliky byly odkryty pouze pozůstatky ve formě základů stavby, ke kterým je možné se také zajít podívat i mimo prohlídkový okruh.

Foto: D. Danková / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Základy baziliky svatého Vavřince jsou významným archeologickým nálezem na Vyšehradě.

No a pokud už tu budete, zkuste se podívat i do gotického sklepa, který je pozůstatkem přemyslovského paláce, který stával v místech knížecí a královské akropole. Dnes je toto místo na povrchu přetvořeno v nádherný park, ale pozůstatky přemyslovského paláce jsou zde jasně patrné dodnes. Nebo navštivte mimořádnou a starobylou rotundu sv. Martina. Pochází už z 11. století a dodnes je využívána pro církevní účely.

Foto: Praguegirl15 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Bazilika sv. Petra a Pavla s přiléhajícím parkem

Na Vyšehradě strávíte klidně celý den a stále budete objevovat nová a nová místa, která trochu obohatí vaše povědomí o historii a počátcích naší krásné Prahy. Vyrazte sem tedy někdy nejen jako většina turistů za bazilikou sv. Petra a Pavla a na hřbitov Slavín. Zastavte se a vychutnejte si krásné parky, neobjevená místa a nádherný výhled na Prahu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz