Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Z Karlínských kasáren je multifunkční místo plné zábavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dorota Velek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Taky se vám někdy stalo, že jste šli Karlínem kolem značně zchátralých budov a říkali jste si, co tak asi může uvnitř být. My to zjišťovali. Jsou to Karlínská kasárna. Dříve parkoviště, dnes multifunkční prostor, kam se vyplatí zajít.

Článek

Toto zvláštní místo objevíte v ulici Prvního pluku jen nedalo autobusového nádraží Florenc a Negrelliho viaduktu. Přestože prostor vypadá na první pohled nepřístupný, právě z těchto míst se do něj dá vstoupit. Vstupů najdete více, ale většinou bývají uzavřené a dovnitř se dá dostat pouze z této strany. Je to vlastně vnitroblok ve tvaru obdélníku obklopený ze všech čtyřech stran budovami.

Budovy a prostor mezi nimi má tak trochu pohnutý osud. Přeci jenom toto místo dlouho sloužilo jako kasárna, dokud nebylo v roce 2016 převedeno do správny Ministerstva spravedlnosti. A to s ním má velké plány. Celý prostor by se měl přestavět na justiční palác podobný tomu, který se nachází v ulici Na Míčankách. Taková byla poslední zpráva, kterou o tomto prostoru Ministerstvo spravedlnosti v minulosti vydalo.

Foto: Petr Vilgus / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Karlínská kasárna dříve

Vzhledem k tomu, že byl celý tento plán v roce 2016 teprve v počátcích, přemýšlelo se o dočasném využití těchto prostor. Na jaře roku 2017 byla podepsána tříletá smlouva o zápůjčce s organizací Pražské centrum z.s. Jedná se o stejnou organizaci, která kdysi provozovala projekt oživení nákladového nádraží na Žižkově. V podobném duchu to mělo vypadat i tady. A vskutku se to povedlo.

Smlouva byla ale prozatímně prodloužena, neboť multifunkční využití mají Karlínská kasárna dodnes. K dispozici jsou zde hned dvě kina. Jedno se nachází v interiéru budov, to druhé je letní a najdete ho ve vnitrobloku budov. Na tomto vnitrobloku je dále k dispozici několik stovek míst k sezení, hřiště pro děti, občerstvení v podobě stánků a hřiště na plážový volejbal. Z místa se stalo skutečné místo setkání nejen pro mladé, kde si každý vybere přesně to, co ho baví.

Objevil se i návrh architekta Miloše Grigorije Parmy, který navrhuje, aby se uprostřed vnitrobloku postavila nová budova ve tvaru lotosového květu, kde se jednotlivé lístky květu budou překrývat jako patra budovy. Budova by měla obsahovat obchody pro potřeby obyvatel karlínské čtvrti. Kromě polikliniky, pekárny či prádelny by tam mělo být i wellness.

Foto: Dorota Velek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Karlínská kasárna po revitalizaci

Svůj trochu kontroverzní návrh budovy ve tvaru lotosového květu hájí architekt tím, že lotosový květ by nebyl větší než okolní budovy, takže by byl v zástavbě dokonale skryt. Jen si neumíme moc představit, jak by taková budova vypadala z nejrůznějších vyhlídek.

Zatím není možné zjistit, do kdy bude tento zejména venkovní prostor fungovat a kdy dojde k uzavření místa z důvodu přestavby na zmiňovaný justiční palác. Rekonstrukce by však měla započítat velmi brzy. Máme teď tak jednu z posledních možností toto místo navštívit ve stavu, v jakém je. Jako justiční palác to zde již pro běžného občana nebude příliš příjemné místo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz