Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Že je Juditin most minulostí? Ale kdepak. Stále stojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CommonsRooke / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Když vidíme Karlův most, ohromí nás jeho majestátnost. Málokdo si ale uvědomí, že byl postaven zejména proto, že jeho předchůdce, Juditin most, byl zničen povodněmi. Ale není to tak úplně pravda, my vás na něj vezmeme.

Článek

Juditin most stál v Praze dávno před tím Karlovým. Počátek jeho výstavby se datuje již do poloviny 12. století. Byl jediným pražským mostem přes Vltavu až do 3. února 1342, kdy jej zničila povodeň. Karel IV. rozhodl o výstavbě nového mostu, ale tento most nestál na přesně stejném místě jako ten Juditin, respektive vedl trochu jiným směrem.

Když půjdeme po stopách Juditina mosta, objevíme jich velké množství. Tou nejznatelnější stopou jsou mostecké věže. Staroměstská mostecká věž je novější, ta byla postavena až ke Karlovu mostu. Když ale přejdeme na druhou stranu, spatříme věže dvě. Jedna z nich byla postavena jako Malostranská mostecká věž ke Karlovu mostu, ale ta druhá je mosteckou věží k původnímu Juditinu mostu. Vidíme tak, že Juditin most ústil na Malou Stranu v odlišném místě než ten Karlův. Proto je i brána na Malé Straně ke Karlovu mostu trochu bokem. Je totiž původní a Juditin most do ní ústil čelem.

Foto: Gregorini Demetrio / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vpravo Malostranská mostecká věž Karlova mostu, vlevo Malostranská mostecká věž původního Juditina mostu

Když máme identifikovanou mosteckou věž k malostranskému konci, zbývá identifikovat ještě mosteckou věž na Starém Městě. Ta je dnes zabudována do jednoho z rohů Křižovnického kláštera. Ze tvaru kláštera zjevně vystupuje a určuje nám místo, kde Juditin most začínal.

Foto: Draceane / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Část Křižovnického kláštera se zabudovanou Staroměstskou mosteckou věží Juditina mostu

U mostecké věže Juditina mostu zabudované do Křižovnického kláštera se můžeme projít nad jedním z mostních oblouků původního mostu. Pod obloukem stále kotví lodě společnosti pořádající výletní plavby po Vltavě.

V Muzeu Karlova mostu, které najdeme v části Křižovnického kláštera vzdálenější od vody, si můžeme prohlédnout další zbytky Juditina mostu včetně dalšího oblouku. U hlavní silnice, kde Křižovnický klášter končí, pak objevíme nejstarší pražské dláždění, které bylo přístupovou cestou k tomuto mostu.

Foto: Ludek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Původní dláždění Juditina mostu

I na opačné straně Vltavy najdeme drobné pozůstatky Juditina mostu. V hotelu Lundborg najdeme před recepcí část původního dláždění mostu. A pokud se zde ubytujeme, snídat můžeme pod dalším z mostních oblouků Juditina mostu.

Jak vidíte, Juditin most není zase tak moc dávnou minulostí. Stále se můžeme procházet na jeho i pod jeho mostními oblouky, můžeme prakticky navštívit i obě jeho mostecké věže. A na základě všech těchto poznatků si můžeme představit, jak vlastně tenkrát vypadal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz