Hlavní obsah
Aktuální dění

Noc kostelů 2024: V Praze se letos otevřou i naprosté unikáty, o kterých ani někteří Pražané nevědí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alena Tučímová / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Noc kostelů je pravidelná akce, která se v Česku koná už 13 let. Nejvíce kostelů a modliteben se každoročně otevírá v Praze, a právě letos budeme mít možnost navštívit i jedinečná místa, která mnohdy neznají ani Pražané.

Článek

Noc kostelů je akce konající se vždy jednou za rok, která má svůj původ v sousedním Německu. Tam se pořádá pravidelně už od roku 2001, do Česka ale dorazila až o deset let později. Své dveře v tento den, zejména v pozdním odpoledni a večer, otevírají stovky kostelů a svatostánků po celé zemi.

Letošní ročník se uskuteční v pátek 7. června a v nabídce je téměř 1800 církevních staveb. Bohatý program čeká zejména na Pražany, protože mnoho z kostelů hlavního města pořádá kromě možnosti prohlídky interiérů kostela zdarma i doprovodné programy. A letos jsou v nabídce i opravdu netradiční místa.

Kromě mnoha církevních staveb v areálu Pražského hradu se totiž otevře i podhradí. Návštěvníci tak budou moci v rámci akce nahlédnout i do kaple Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která se od roku 2016 nachází ve Šternberském paláci. Kromě samotné návštěvy zde bude možné se zaposlouchat i do hudebních a pěveckých vystoupení.

Na pražských Vinohradech se otevřou dveře zapomenuté kaple Boží rodiny s bohatým doprovodným programem. Kaple nebývá veřejnosti přístupná, jedná se o bývalou viniční kapli, kterou můžeme objevit pod Nuselskými schody.

Vyšehrad otevře své brány doslova dokořán, protože v jeho areálu bude možné navštívit i stavby, o kterých mnozí návštěvníci ani nemají tušení, že se v areálu nachází. Kromě interiérů známé baziliky sv. Petra a Pavla, která je na Vyšehradě nejnavštěvovanějším místem, a kromě rotundy sv. Martina, se otevřou hned tři další zajímavosti.

Kaple Panny Marie Šancovské z 18. století i kostel Stětí svatého Jana Křtitele. V případě toho druhého jmenované se jedná pouze o jeho zbytky ukryté ve vyšehradských hradbách. Vstup do něj je tak sice velmi nenápadný, uvnitř vás ale ohromí svou studenou strohostí. Stojí tu pravděpodobně již od 14. století. Navštívit lze hned několik jeho místností.

Poslední stavba, kterou lze na Vyšehradě navštívit v rámci Noci kostelů, je ještě starší kostel svatého Vavřince z 11. století. Z něho už se zachovaly skutečně jen ruiny, v posledních letech ale bylo odhaleno mnoho dalších dosud skrytých částí. O kostelu se totiž dlouho nevědělo, objeven byl až na základě archeologického výzkumu na začátku 20. století. A v rámci této jedinečné akce budou mít návštěvníci možnost ho vidět. Jedná se o nejstarší prostory tohoto areálu.

Noc kostelů 2024 je určena těm, kteří se o historii našeho státu a odkaz našich předků zajímají a chtějí si prohlédnout místa, do kterých je mnohdy často obtížné se dostat. Návštěva pražských pamětihodností je vhodná i pro děti. Nabídka je totiž pestrá. Jen v Praze otevře brány více než 150 kostelů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz