Hlavní obsah
Cestování

Nový Zéland: Nádherná země plná panenské přírody, kterou pro nás objevila Xena, princezna bojovnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikikiwiman / Wikipedia Commons / volné dílo

Na málo místech na světě najdete krásnější a panenštější přírodu. Nový Zéland byl pro nás ale dlouho naprosto neznámou končinou světa. Objevili jsme ho až v 90. letech, kdy jsme začali snímky z tohoto ostrova pravidelně vídat ve slavném seriálu.

Článek

Nový Zéland je jedno z posledních míst na světě s nedotčenou přírodou. Na celém ostrově se nachází spousta hektarů deštných pralesů, vzácné druhy rostlin a živočichů, které jinde nenajdete, otevřené vody oceánu se silným příbojem. Tak nějak by se dal v několika větách charakterizovat Nový Zéland, země, kterou jsme do 90. let prakticky neznali, dokud nám snímky z něj nezačal pravidelně přinášet slavný televizní seriál o princezně bojovnici odehrávající se v dobách dávných bohů za časů antiky.

Foto: Tyler Lastovich / Creative Commons / pexels.com

Seriál o napravené válečnici Xeně se stal hitem nejen u nás, ale prakticky po celém světě. Neohrožená bojovnice putující po světě se svou přítelkyní Gabrielou ochraňujíc přitom svět a snažíc se napravit své minulé hříchy bylo na televizních obrazovkách něco nevídaného. Seriál se natáčel dlouhých 6 let a vzniklo celkem 134 dílů této podívané z nádherného prostředí.

Xena je ale seriál o řecké bojovnici. Jak jsme tedy ocitli na Novém Zélandu? Většina epizod seriálu Xena se sice měla odehrávat ve starověkém Řecku, některé epizody ve státech jako Itálie, Indie, Čína nebo Japonsko, ale v současném Řecku už by se asi jen těžko našly kulisy a takto rozsáhlé venkovní prostory, které by věrohodně zachytily antický svět starý několik tisíců let. Seriál se právě z tohoto důvodu natáčel právě na Novém Zélandu, který prezentoval jako starověký svět jižní Evropy. Každý, kdo viděl seriál alespoň jednou, se ale hned musel ptát, kde se nachází tak krásné scenérie, kde se seriál natáčel a podobně. V internetových prohlížečích se začala objevovat hesla, která hledala místa natáčení seriálu Xena. A tím byl fenomén zvaný Nový Zéland na světě.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Na ostrově se odehrával prakticky celý seriál. Spousta bojových scénhoniček na válečných vozech se točila na pobřeží ostrova, Xena prozkoumávala skutečné jeskyně, plavala ve skutečných jezerech. Seriál pro nás ale objevil pouze přírodu tohoto ostrova. Nebylo možné využít zástavbu a moderní části ostrova, protože by to odporovalo povaze seriálu. Na spoustě lokalit Nového Zélandu byly vytvořeny umělé kulisy starých vesnic, které měly diváka přesvědčit o tom, že se nachází v antickém Řecku.

Foto: Nathan Cowley / Creative Commons / pexels.com

Seriál se stal fenoménem nejen kvůli prostředí, ve kterém byl natáčen, ale také kvůli příběhu, který vyprávěl. V té době nebylo příliš typické, aby hrály hlavní postavy ženy v rolích bojovnic. Xena byla navíc válečnicí, která dokázala porazit celou armádu mužských bojovníků. Feministky tak tento seriál doslova milovaly. S postupujícími díly se stal seriál modlou i pro příslušníky LGBT+ komunity. Naznačuje totiž velmi blízký vztah mezi hlavními hrdinkami, což bylo do té doby něco nevídaného.

Xena žije v srdcích svých fanoušků dodnes, přestože seriál skončil před více než 20 lety. Nový Zéland se díky tomuto seriál stal rájem filmařů. Natáčela se tu například i slavná trilogie filmového Pána prstenů a ostrov se těší bohatému cestovnímu ruchu až do dnešních dnů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz